Mellom torsdag og søndag denne uken skal nærmere 265 000 passasjerer reise til og fra Oslo lufthavn, med fredag og søndag som de største utfartsdagene. 

Sjekk reglene

Den store reisedagen for samtlige flyplasser er søndag 25. februar, der 79 000 reisende skal innom Oslo lufthavn. 

I Bergen skal rundt 17 000, Trondheim 12 000 og Stavanger 11 000 mennesker ut på tur.

– Det spesielle med vinterferien er både mengden og typen bagasje vi tar imot. Det er en god miks av reisende som skal til sydligere strøk og på skiferie, så golfkøller og alpinski er stikkord for bagasjehåndtering denne uken, sierStine Ramstad Westby, Avinors konserndirektør for Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger lufthavn, i en pressemelding.

Mye spesialbagasje byr også på litt ekstra jobb for både reisende og flyselskaper, og Westby har klare råd for dem som skal ut reise denne helgen.

– Sjekk hvilke regler ditt flyselskap har for slik bagasje, og bestill det på forhånd. Da sparer du deg for unødvendig stress på flyplassen, sier hun.

Møt opp i god tid

Vinterferien avvikles over to uker avhengig av hvor du bor i landet, og søndag 25. februar er det mange som både skal reise på ferie, og hjem fra ferie. Det blir en travel dag for samtlige av de store flyplassene våre, sier Westby.

Lufthavndirektøren sier at flyplassene er godt bemannet for storinnrykket, og at de forbereder seg på ulike værsituasjoner. Westby poengterer også at det er mye man selv kan forberede for en god start på reisen.

– Møt opp i god tid og senk skuldrene. Da blir reisen bedre både for deg selv, medpassasjerer og ansatte, sier Ramstad Westby.

Avinors tips for en god start på vinterferien

1. Legg inn ekstra tid
Senk skuldrene og ta deg litt ekstra god tid. Da vil innsjekking, eventuell sending av spesialbagasje, og passering gjennom sikkerhetskontrollen gå lettere. Skal du reise til land utenfor Schengen er det lurt å beregne litt ekstra tid til passkontrollen.

2. Sjekk om flyet er i rute
Alle ankomster og avganger kan du følge på avinor.no og via Avinor-appen. Her får du også full oversikt over flyplassens butikk- og serveringstilbud, kart og parkering, og Avinors AI-assistent kan også gi deg tips om reisemålet. Forhold deg ellers til informasjon om reisen fra ditt flyselskap.

3. Pakk smart
I vinterferien har man ofte med seg spesialbagasje som vogner, ski og golfutstyr. Sett deg inn i reglene hos ditt flyselskap for hvordan dette skal sendes. Sjekk at lange reimer, hemper eller stropper knytes sammen slik at de ikke kan henge seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.
Husk også at litium-batterier og Powerbanks må pakkes i håndbagasjen, og ikke i innsjekket bagasje.

4. Forbered deg til sikkerhetskontrollen
Det er mye tid å spare i sikkerhetskontrollen dersom man ikke har med seg væske over 100 ml. Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske, og alt av løse metallgjenstander må tas av. PC, nettbrett, mobiltelefon og fotoutstyr skal også ut av bagen ved passering. Behold brillene på og pass på at du får med deg alle tingene dine når du er ferdig med kontrollen. Det er fort gjort å glemme noe!

5. Skal du reise med barn?
På Oslo lufthavn har Avinor egne sluser i sikkerhetskontrollen til familier med barn under 12 år. Her tilbys det også barnevogner, ammehjørne, lekeplasser, gratis vann og wifi. En oversikt over alle tilbud til barnefamilier finner du her.

6. Trenger du assistanse?
*Det er flere tilbud for reisende med nedsatt funksjonsevne på Oslo lufthavn. Husk at du må bestille assistanse i god tid før avreise. Dersom du bestiller senere enn 48 timer for avgangstid må du regne med ekstra ventetid. ©