Mange flyreiser blir nemlig stadig lengre. Mye av den grunn tyr flyselskapene til KI også for å gjøre disse langdistanserutene mer økonomiske.

Jo lengre jo viktigere

Flyselskaper som Air New Zealand og Qantas bruker nå KI-drevet programvare for å bestemme drivstoffeffektive ruter, ifølge en artikkel på økonomi-nettstedet Bloomberg.

Førstnevnte lanserte nylig en 17,5-timers flytur fra New York City til Auckland i New Zealand. Med sitt Project Sunrise planlegger Qantas på sin side å lansere de lengste flyvningene i verden fra Sydney til New York og London.

Programvaren, som er utviklet for å bli bedre jo mer den brukes, advarer piloter om dårlig vær, hjelper dem med å finne medvind og mye mer.

Flightkeys er et selskap som beregner flyruter for flere flyselskaper. Medgründer Raimund Zopp sier til Bloomberg at denne typen planlegging er spesielt viktig på ultralange distanserutee, og den må være presis.

– Jo lengre ruten er, desto viktigere blir denne type beregning, forklarer han.

På slike ruter opererer nemlig flyene på det maksimale av hva de er i stand til.

Bred satsing

Derfor trenger flyselskapene ifølge ham et system som beregner effektivt og raskt forbruk, fordi det endrer seg hele tiden underveis i flighten.

AI blir også brukt på kortere ruter av flyselskaper som Swiss International Air Lines og Lufthansa. Ifølge magasinet Fortune bruker begge Google Cloud i dette arbeidet. I Swiss sitt tilfelle bidrar KI-teknologien til å optimalisere mer enn halvparten av flyreisene i nettverket. 

Lufthansa anvender teknologien til å forbedre sin evne til å forutsi vindmønstre i Sveits, et fenomen som kan påvirke forsinkelser og kanselleringer.

Amerikanske flyselskaper som Delta Air Lines, JetBlue og American Airlines investerer nå også tungt i kunstig intelligens, ifølge Fortune. ©