Over 130 åpne buer i norske fjell og skoger står nemlig klare til å ta imot besøk uten at det koster en krone.

Tilgjengelig for alle

– Disse kan forvandle en dagstur til en liten naturferie med overnatting der «ingen skulle tru at nokon kunne bu», sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad, i en pressemelding.

TELEMARK: Urdvassbukta i Drangedal. Urdvassbukta i Drangedal er en populær hytte som ligger flott til ved Henneseidvannet i Telemark. (Foto: Torkel Skoglund)

Statskogs tilbud gjelder alt fra buer og gammer til koier og fjellgårder.

– Vi har både eldre tømmerkoier hvor du settes generasjoner tilbake i tid, og enkle buer i fjellheimen som enkelte ganger kan være eneste redning når fjellet er på sitt mest ugjestmilde, sier Skillingstad.

De åpne buene er ulåste og tilgjengelig for alle, men er noen der før deg kan det være en idé god å ha telt i sekken for sikkerhets skyld. Normen er også å bruke bua kun én natt, slik at den også gjøres tilgjengelig for andre.

Gratis fiske

Om du vil bruke litt penger og vil være sikker på at hytta er ledig, har Statskog over hundre muligheter for korttidsleie spredt ut over Norge.

– Prisen varierer, men de fleste koster mellom 750 -1500 kroner per natt. Noen av dem har mange sengeplasser, sier Skillingstad.

Noen av hyttene har strøm og vann innlagt, mens andre er betydelig enklere. Felles for de fleste er at de ligger midt i indrefileten av norsk natur, ifølge Skillingstad.

Mange ligger også ved vann og inkluderer båt. Disse er ofte spesielt populære for familier og vennegjenger.

  Det er gratis å fiske for alle opp til 20 år og over 67 år der Statskog forvalter fiske. Statskog tilbyr et rimelig Norgeskort for de som faller utenfor gratisgruppene, forklarer Skillingstad.

Stor interesse

Statskog skal ifølge sitt mandat legge til rette for bærekraftig jakt, fiske og friluftsliv. Ordningen med åpne buer og rimelige overnattingstilbud er en del av virkemidlene. 

Besøksstatistikken viser økende interesse over tid. Stadig flere får øynene opp for det enkle og leide hyttelivet.

2020 var et rekordår for utleie hos Statskog. 2021 ga likevel et kraftig løft videre med over 20 prosent. Den gode besøkstrenden holdt seg relativt stabil i 2022. Totalt var Statskogs hytter leid ut i underkant av 10 000 døgn i fjor.

Bestilling av Statskoghytte gjøres på nettportalen inatur.no. Her finner du også oversikt over tilbudet av hytter over det ganske land. Populære turer i området der du er kan sjekkes ut gjennom turportalen UT.no.

Her er noen eksempler på åpne buer i ulike deler av landet som er gratis å bruke.

Nord-Norge Moskanhytta i Rostadalen, Ole Nergårdbua i Målselv og Staupådalsbua i Beiarn.

Midt-Norge: Fjærseterbua i Namsos, Holsjøkoia i Orkland og Muggsjøbua i Røros

Sør-Norge: Fessburet i Trysil og Kongensdamhytta i Kongsberg.

Her er noen eksempler på hytter i ulike deler av landet som er rimelig å leie.

Nord-Norge: Gærbikkhytta i Kvænangen, Lomtjønnstua i Hemnes og Hølbekkmoen i Rana.

Midt-Norge: Synnervika i Røros, Fossvatnhytta i Meråker og Holden Fjellgård i Snåsa.

Sør-Norge: Agnabu i Sør-Fron, Urvassbukta i Drangedal og Skjerevasshytta i Sirdal. ©