Øya har hatt en kraftig økning i antallet turister det siste tiåret. Besøkstallene vokste med mer enn 400 prosent mellom 2010 og 2018, opp til mer enn 2,3 millioner. Disse tallene har raskt tatt seg opp siden pandemien, og nådde 1,7 millioner i 2022.

Ikke høy

I et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg sier Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir at en turistskatt kan bidra til å bekjempe innvirkningen besøkende har på landets klima og miljø.

– De fleste som kommer til Island besøker den uberørte naturen, og det skaper åpenbart et press, sier hun.

Landet har satt seg ambisiøse klimamål. Målet er å nå netto nullutslipp innen 2040.

LES MER: Helt cowboy håp Island!

Jakobsdóttir har ikke spesifiserte det eksakte beløpet for en turistskatt, men sier til Bloomberg at den «til å begynne med ikke ville være høy».

Hun understreker at ordningen vil bli innført som byskatt for folk som oppholder seg på Island.

Vanlig i Europa

Turistskatt skal bidra til å takle byrden av turister og begrense trengselen. Den kan ifølge Jakobsdóttir brukes til å finansiere offentlig transportinfrastruktur, reversere skader gjort av folkemengder og støtte bærekraftsinitiativer.

Island er ikke det eneste reisemålet som innfører turistskatt. Lignende ordninger er allerede vanlige over hele Europa i større byer som Paris, Berlin, Amsterdam og Roma.

Den britiske byen Manchester kunngjorde tidligere i år at den vil innføre en «nattskatt» for besøkende, mens Santiago de Compostela i Spania planlegger å innføre en regional skatt for å regulerende det voksende besøket.

Venezia i Italia har lenge snakket om en besøksavgift, som nå er avgjort innført neste år.

Les mer om det HER! ©