Mandag signerte Norwegian en intensjonsavtale med Air Lease Corp. i USA om å leie seks Boeing 737 Max.
På sperret konto
– Tilskuddet av disse moderne og drivstoffeffektive flyene passer godt med vår flåtestrategi. Det vil også bidra til å motvirke forsinkelser fra Boeing for andre fly som skulle leveres til Norwegian i vår, sier toppsjef Geir Karlsen i en børsmelding.
Ifølge Norwegians pressekontakt Esben Tuman skal en endelig avtale forhåpentlig signeres innen kort tid.
– Da vil vi kunne gi flere opplysninger om betingelsene, men det stemmer at det er de flyene som er blitt benyttet av Flyr, sier Tuman til finansavisen Dagens Nærningsliv.
DN skriver at Flyr siden februar i fjor har betalt både for leie av 737 Max-flyene og store avsetninger for fremtidig vedlikehold av flyene. Dette er kontanter som står på sperret konto for å dekke bankgarantier utstedt av Danske Bank.
Avsetningene for fremtidig vedlikehold utgjør et større millionbeløp, og er dermed en stor del av vel 40 millioner kroner i bundne midler, på fagspråket kalt restricted cash.
Disse pengene skal i hovedsak gå til å gjøre flyene i stand til den nye leietakeren Norwegian.
Gode januar-tall
Bostyrer Stine Snertingdalen sier det er uvisst om noen av de bundne midlene kan frigjøres for boet.
– Leasingselskapene tar kostnadene ved å hente tilbake flyene og leie dem ut til andre. Om boet har krav på å få noe av midlene tilbake, er noe vi vil se på fremover, sier hun.
Midlene blir altså bare tilgjengelig for konkursboet om leasingselskapet ikke trenger det for å dekke fremtidig vedlikehold eller sette flyene i stand i Norwegian-farger.
De seks flyene kommer i tillegg til tre lignende fly Norwegian tidligere er blitt enig om å lease fra Air Lease, hvorav et allerede er blitt levert til flyselskapet.
Flyene skal leveres til Norwegian innen kort tid, i god tid før sommersesongen, skriver Norwegian i børsmeldingen.
Norwegian hadde en flåte på 70 fly ved inngangen til året. Etter planen skulle flåten økes til 82 fly i løpet av 2023, basert på kontrakter Norwegian allerede har inngått. Imidlertid er noen blitt forsinket, og det er foreløpig usikkert hvor stor Norwegians flåte blir i løpet av 2023.
– Slik sett gir ferske avtalen Norwegian fleksibilitet til enten å øke flåten eller å fornye den, bekrefter Tuman.
I januar fløy Norwegian 1,1 millioner passasjerer i januar. Det er en økning på 78 prosent fra januar i fjor, da det fortsatt var coronarestriksjoner flere steder i verden. Det kommer etter at desember endte med rett over 1,3 millioner passasjerer, og hele 2022 endte med 18 millioner passasjerer totalt.
Vurderer ulike løsninger
– Folk reiser historisk sett mindre i januar, men likevel hadde vi nærmest fulle fly til varmere destinasjoner denne måneden. Nyttårskampanjen førte til mer enn en million solgte seter, en tilfredsstillende start på det nye året. Vi har sett at den positive booking-trenden fortsetter, sier konsernsjef Geir Karlsen i børsmeldingen.
Like før konkursen inngikk Ving en charteravtale med Flyr. Avtalen hadde en verdi på minimum 30 millioner kroner. Den avtalen ligger nå død, og ifølge Vings norgessjef Marie-Anne Zachrisson har ikke turoperatøren inngått noen ny avtale med Norwegian, som overtar noen av Flyrs maskiner, eller andre flyselskaper.
– Da konkursen til Flyr var et faktum startet arbeidet for mine kolleger med å se på muligheter for andre fly-løsninger på de høysesongsrutene som Flyr skulle ha fløyet for oss, sier Zachrisson til Way2Go.
Flyvningene gjelder perioden juni til september på rutene Oslo – Chania, Oslo – Tenerife, Stavanger – Palma, Trondheim – Palma og Bodø – Palma.
Hun tror oppgaven med å finne en erstatning kan bli utfordrende «i et tøft flymarked», som hun sier.
– Sentralt vurderer Ving ulike muligheter, men vi har foreløpig ikke landet på noen løsning, understreker Marie-Anne Zachrisson. ©