I juni fløy 225 509 passasjerer med Norwegian, som var en dobling sammenliknet med samme måned i fjor. Den totale kapasiteten økte i perioden med 182 prosent.

Klar økning

De fire første dagene av juli hadde Norwegian den desidert sterkeste veksten i antall avganger i Europa.

I takt med reduserte smitteverntiltak og et stadig økende antall med Corona-sertifikater girer flyselskapene opp trafikken. Data fra Eurocontrol, som har ansvaret for luftrommet i EU, viser at Norwegian i perioden 1. til 4. juli økte trafikken med 137 prosent sammenliknet med uken før. 

Norwegian ikke er størst i antall passasjerer i Europa, men kan de vise til den klart største veksten.

– Norwegian slår knockout på alle andre flyselskap i denne ferske statistikken, sier en entusiastisk flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Nettavisen.

Han sier Norwegian setter inn betydelig kapasitet i forhold til tidligere. 

– Norwegian skal ha sin del av sommertrafikken, men de har vært klare på at de setter ikke inn fly før de ser at etterspørselen kommer, sier Elnæs til nettstedet.

Han mener Norwegian går «all in» for å sikre inntekter og markedsandeler i sommer. Trafikkveksten ellers i Europa er formidabel, med stor etterspørsel. Det irske lavprisselskapet Ryanair har de klart fleste avgangene i Europa, med det britiske lavprisselskapet EasyJet som en god nummer to.

Samtidig hadde Norwegian med sine 433 avganger de fire første dagene av juli den klart største økningen blant de europeiske flyselskapene – langt foran SAS som hadde 228 avganger. Det norske lavprisselskapet opererer i gjennomsnitt med 30 fly frem til 15. august. 

Antall ruter i nettverket er økt fra 40 til 115.

Rift om billettene

I sommer har Norwegian 53 ruter til inn- og utland. De fordeler seg på 18 innenlandsruter og 35 internasjonale ruter. 

Spørsmålet nå er om veksten vil holde. Corona-situasjonen henger som en mørk sky over flyselskapene.

– Får vi en forverring av smittesituasjon i sommer kan markedet kollapse, sier Elnæs.

Spesielt negativt vil det være om land som Spania, Italia og Hellas havner i en ny coronakrise. Samtidig er svært mange nå vaksinerte.

– Det er viktig at både Norwegian og SAS flyr mest mulig nå for å sikre seg inntekter frem mot den mer skumle vintersesongen, understreker Elnæs overfor Nettavisen.

For selv om veksten er eksplosiv er de totale tallene lavere enn i en normal sommer. Det er blitt enklere for nordmenn å reise, men tall fra Avinor indikerer at kanskje skal en av fem nordmenn reise utenlands denne sommeren, som er en langt lavere andel enn vanlig. Flyselskapene satser på trygge destinasjoner og har bra kapasitet – en kapasitet som er avstemt i forhold til etterspørselen.

– En noe skummel trend siste året er at tidligere kjøpte passasjerene billetter to-tre måneder før de skulle dra. Nå skjer dette en til to uker i forveien.Det gjør det vanskelig for flyselskapene å se hvordan etterspørselen blir frem i tid, sier Elnæs.

Norwegian opplyser at det er godt med bestillinger på flyvningene innenlands. I tillegg er destinasjoner i Spania, Kroatia og Hellas blant de mest populære denne sommeren. Her begynner det å bli få billetter igjen. ©