Den nye loven gjelder både landets egne borgere og besøkende utlendinger. Dermed kan for eksempel turister på Bali bli omfattet. Brudd på loven medfører opptil ett års fengsel.

Forbud mot fornærming

Loven er en innstramming av en gammel lov som har kriminalisert sex før ekteskapet i flere år. Den er drevet fram av religiøse politikere og bekymrer næringslivet i landet. De frykter det kan skade landets omdømme som ferieland og svekke viljen til å gjøre investeringer, meldte Reuters da lovforslaget lå på bordet.

En tidligere utgave av loven ble behandlet i 2019 og utløste da landsomfattende protester der titusenvis deltok.

Lovendringene omfatter også et forbud mot å fornærme presidenten og statlige institusjoner samt å gi uttrykk for synspunkter som ikke er i tråd med statens ideologi.

Indonesia er verdens mest folkerike muslimske land og har de siste årene opplevd en økning i religiøs konservatisme.

Sprenges i stykker

Den nye loven, som BBC beskriver som kontroversiell, gjelder også for utlendinger som bor i Indonesia, samt besøkende, som turister.

Motsatt sier enkelte observatører at den strenge loven neppe vil ramme turister, ettersom det kreves melding til myndighetene fra for eksempel slektninger av paret som antas å ha hatt sex i Indonesia uten å være gift.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch sier imidlertid at den nye loven kan bli et problem. Phil Robertson, assisterende Asia-direktør i Human Rights Watch, tvitret at den nye loven vil «sprenge Balis turisme i stykker».

Velger andre land

Bali, hvor 90 prosent av de 4,3 millioner innbyggerne er hinduer, er et av Indonesias største turistmål. I 2019, året før coronakrisen, var det 1,2 millioner ankomster til øya fra Australia, etterfulgt av kinesere og indere. 

På fjerdeplass kom Storbritannia med 284 000. Det var også over 200 000 ankomster til Bali i 2019 fra USA, Japan, Sør-Korea og Frankrike.

Les om 7 opplevelser på Bali HER!

BBC skriver at Indonesias økonomi i stor grad er basert på turisme til ikke minst Bali. Hvis den nye loven implementeres, kan det føre til at vestlig orienterte ugifte turister velger andre land i Sørøst-Asia, som for eksempel Thailand, dersom du ikke får bo på samme hotellrom som partneren din.

«Sjokkert»

Putu Winastra, president for Association of the Indonesian Tour and Travel Agencies (ASITA) på Bali, sa til CNN at den nye loven vil få utenlandske turister til å tenke to ganger om å besøke Indonesia.

– Loven vil gjøre det vanskeligere for reiselivsnæringen. Skal vi nå spørre utenlandske turister om de er gift eller ikke, sier Putu Winastra og legger til at den nye loven er det motsatte av å være konstruktiv for å tiltrekke turister til Indonesia, inkludert Bali, igjen.

Og kanadiske Melissa Giroux, som har reisebloggen A Broken Backpack og har bodd på Bali i halvannet år, sier til BBC at hun er «sjokkert» over den nye loven. 

– Mange utenlandske turister vil finne andre reisemål, heller enn å risikere å havne i fengsel hvis den nye loven implementeres, mener hun. ©