Som Brasils Brasilia i sin tid ble bygget opp fra ingenting (innviet som hovedstad i 1960) skal Indonesia bygge og etablere en helt ny hovedstad, på et annet sted. Mandag bekreftet en minister navnet, som betyr «øyrike». Nusantara er også et gammelt navn for Malayarkipelet, som Indonesia er en del av. 

BELIGGENHET: Her skal den nye hovedstaden ligge.

Tirsdag ventes det at landets nasjonalforsamling skal vedta å bygge hovedstaden.

Planen om å bygge en ny hovedstad midt i jungelen øst på øya Borneo ble kunngjort av president Joko Widodo i 2019. Bakgrunnen for det er at dagens hovedstad, Jakarta, lider av dårlig luftkvalitet, hyppige oversvømmelser og konstant trafikkork. 

Indonesia, som har arbeidet med planen om å flytte hovedstaden i flere tiår, blir det tredje landet i Sørøst-Asia som flytter hovedstaden. De andre er Burma (2005) og Palau (2006). President Jokowi sier flyttingen vil bidra til å spre økonomiske aktiviteter utenfor den mest folkerike øya Java og redusere inntektsgapet med resten av landet. 

Andre land i tillegg til de nevnte som har flyttet hovedstad er Nigeria (1991) og Belize (1970). Også Dodoma i Tanzania og Islamabad i Pakistan er planlagte hovedsteder.

Les mer om Borneo HER!

Hovedstader spiller forøvrig en viktig rolle i å signalisere et lands politiske, kulturelle og økonomiske makt 

Den nye byen på Borneo skal etter planen koste rundt 280 milliarder kroner. ©