Om ikke regjeringen trår til med tiltak står 30 000 arbeidsplasser i fare, ifølge analysen fra Menon Economics og Universitetet i Sørøst-Norge. Normal omsetning i juni, juli og august utgjør 14 milliarder kroner for reiselivet.

Åpen fergegrense

– En åpning av grensene til Norden og nærliggende land som Tyskland vil representere en større krisepakke enn alle andre for norsk reiselivsnæring – uten å koste myndighetene en krone, sier direktør Per-Arne Tuftin i foreningen Norsk Reiseliv, som representerer flere av de største norske reiselivsaktørene, som Hurtigruten.

Norske turister vil med andre ord ikke kunne oppveie for bortfallet av utenlandske turister i Norge.

En samlet norsk reiselivsnæring står bak en henvendelse til næringsministeren og justisministeren om å åpne disse grensene i tråd med konklusjonen i rapporten. En åpning av grensene vil ifølge rapporten være det mest kraftfulle enkelttiltaket for å gjenreise reiselivsnæringen i Norge.

Forslaget baserer seg på regjeringens tilnærming om at land med relativt lik smitte i samme nærområde åpnes først, og viser til Regjeringens planer om å vurdere åpning for fritidsreiser i Norden fra 15. juni.

En slik nordisk vurdering bør ifølge rapporten også inkludere Tyskland, som grenser til Danmark og har fergegrense til Norge gjennom Oslo-Kiel fergen. Tyskland har varslet at de planlegger en åpning av sin grense mot Norge fra 15 juni. Landet har i dag en smittesituasjon på linje med Danmark og Norge.

KØBENCRUISE: DFDS er blant fergeselskapene som tar med besøkende fra kontinentet. (Foto: Bjørn Moholdt)

Kan gi konkursras

Tuftin mener en grenseåpning med passasjerskip fra Danmark og Tyskland må følge de retningslinjer som til enhver tid gjelder for smittevern ved alle deler av reisen.

Ifølge Tuftin er det viktig med tydelige datoer fra regjeringen og at disse er koordinert med det som nå skjer i EU.

– Vi er positive til at mange nordmenn sier at de skal feriere i Norge i sommer, men ifølge rapporten sier 72 prosent at de vil velge naturattraksjoner som ikke koster penger, samtidig som svært mange sier de vil velge dagsturer og korte opphold, sier Tuftin. 

Norske turister vil med andre ord ikke kunne oppveie for bortfallet av utenlandske turister i Norge. Dette gjelder både i forhold til bruken av kommersielle tjenester, lengde og forbruk.

– Dersom flere av de mest populære ferielandene både for nordmenn og europeere åpner grensene sine for turister i løpet av juni, og Norge ikke åpner for Norden og nærliggende land, vil det føre til et konkursras i norsk turistnæring, avslutter Tuftin. ©