Det er Vard-verftet i Ålesund som har bygget Octanis, et to av spesialskip. Søsterskipet Viking Polaris skal etter planen være klart i august.

Stolt eier

Viking Octanis tar 378 passasjerer og er nå på vei mot Sør-Amerika for å legge ut på sin første reise i Antarktis i januar. Den offisielle dåpen skjer i april i New York – av gudmoren og polfareren Liv Arnesen.

NYVINNING: Hangar er en egen «marina» inne i Vikings nye ekspedisjonsskip.

Deretter tar skipet turen til De store innsjøene (Great Lakes), der Octanis skal gjennomføre flere vår- og sommerseilaser. Polaris vil følge etter med en rekke cruise til Arktis og Antarktis.

– Det er en stolt dag for hele Viking-familien når vi med dette ønsker vårt første ekspedisjonsskip velkommen til flåten og slik innleder en ny æra, sier Vikings toppsjef, nordmannen Torstein Hagen, i en uttalelse.

Han legger til at de nye skipene er et resultat av «ønsker fra fra våre gjester».

– Med Viking Octantis er Viking beredt til å utforske alle de syv kontinentene.

Eget laboratorium

I ekspedisjonsskipene har Viking inkorporert sin egen nyvinning, en «mini-marina» kalt Hangar. Fra en såkalt «slipway» – en stabil overflate skjermet fra vind og bølger inne i skipet – kan skipene sende ut små ekskursjons-fartøyer. 

Skipene vil også inneholde et lite vitenskaps-laboratorium (Science Lab), som er utviklet i samarbeid med University of Cambridge og den norske forsknings-institusjonen Akvaplan-Niva. Det 380 kvadratmeter store laboratoriet vil engasjere seg i et bredt spekter av forskningsaktiviteter og er utstyrt med ulike laboratorier, et område for prøvetaking, avtrekksskap, fryser og kjølelager, omfattende mikroskop-optikk og ellers god plass for analyser.

Cruisegjestene vil få tilgang til vitenskapsdelen, ikke minst for å være sammen med og lære av forskerne som skal være med på cruisene. ©