Tradisjonelt har romjula vørt en viktig periode for landets turoperatører. Da har folk rundt om i landet ofte samlet seg rundt stuebordet og bestemt seg for hvor de skal tilbringe sommerferien.

Rhodos fortsatt populært

– Historisk har det kommet inn ekstremt mange sommerbestillinger i romjula og de første ukene etter nyttår, sier kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen i TUI Norge.

– Etter at ribba, lutefisken eller pinnekjøttet er fortært og gavene pakket opp, er sommerferien det neste store høydepunktet, sier hun.

Det er fortsatt litt tidlig å spå om sommeren 2024 allerede nå. Folk bestiller senere enn tidligere, men noen trender har Mørk-Løwengreen merket seg.

Per nå øker bestillingene mest til små greske øyer som Samos, Zakynthos og Kos. Spesielt Kos er populær med en økning på 54 prosent. 

Det var jo mye oppmerksomhet rundt skogbrannene på sør-østlige deler av Rhodos i fjor som rammet rundt 12 prosent av øya sist sommer. Rhodos er fortsatt det nest mest populære reisemålet blant nordmenn for sommeren 2024.

Øker til Kroatia

– På de tre øverste plassene finner vi Kreta, Rhodos og Mallorca, så populariteten til charterreiser til Middelhavslandene holder seg høy, funderstreker Mørk-Løwengreen.

På de neste plassene følger Samos, Kypros, Gran Canaria, Kos og Zakynthos.

Når det gjelder de såkalte dynamiske pakkereisene med rutefly, som gir mer fleksibilitet på avganger og reiselengde, opplever TUI en økning i bestillingene på hele 70 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

LES MER: Pilegrim på Limnos!

Her er det de klassiske Syden-reisemålene som dominerer, som Gran Canaria, Mallorca og Kreta. På de neste plassene følger Albania (nykommer), Tyrkia, Kypros, Kroatia

Albanias høye plassering skyldes trolig at her får de reisende mer for pengene, mye fordi valutaen er gunstig i forhold til den norske kronen.

– Et annet reisemål som har økt markant for sommer 2024 er Kroatia. Vi har fått inn mange flere bestillinger dit sammenlignet med i fjor, sier Mørk-Løwengreen.

På budsjett

Samtidig understreker hun at det fortsatt er klassikerne som Hellas og Spania som selger best.

En liten endring i bestillingsmønsteret er en ganske stor øking i bestillinger i juni og august, med henholdsvis ti og 25 prosent sammenlignet med sommeren 2023.

LES MER: Den andre siden av Kreta!

Flere er med andre ord  interessert i skuldersesongene, altså tiden rett før og etter fellesferien. Det kan henge sammen med hetebølgen i juli i Hellas og Spania sist sommer. 

– Det kan bety at flere enn tidligere velger å legge ferien enten tidligere eller senere på året, hvor det ikke er så hett som mitt i juli, sier Mørk-Løwengreen.

Hun påpeker også en annen trend for sommeren 2024 som trolig skyldes det økonomiske klimaet.

– For å sikre god budsjettkontroll velger vi i større grad enn tidligere all inclusive, hvor all mat og drikke er forhåndsbetalt, eller et leilighetshotell hvor man kan lage mye av maten selv, sier Anne Mørk-Løwengreen. ©