Avtalen ble gjort mellom St Pancras Highspeed jernbanestasjon i London og Getlink, den franske operatøren av infrastrukturen i den 50 kilometer lange kanaltunnelen.
Idag suser høyhastighets Eurostar-tog til og fra St. Pancras-stasjonen i London via Eurotunnelen, men i fremtiden vil mange flere operere mellom den britiske hovedstaden og et økt antall reisemål på det europeiske fastlandet.
Kanaltunnelen har ifølge Getlink kapasitet til dobbelt så mye togtrafikk som i dag.
Flere skal med
Mens Eurostar i dag har monopol på høyhastighetstog mellom London og Amsterdam, Brussel og ikke minst Paris, må tjenestetilbudet utvides betydelig.
Dette skal blant annet skje ved å avskaffe Eurostars monopol og få andre høyhastighets operatører på banen, bokstavelig talt. Det skal også skje ved å gi plass til flere passasjerer ved å bygge ut St. Pancras.
Stasjonen har i dag kapasitet på 1800 passasjerer i timen, mens planene om utvidelse krever plass til 5000 passasjerer i timen. Denne utvidelsen forventes å være fullført i 2030.
Flere ruter øker
Kommende nye høyhastighetsruter fra London er planlagt å inkludere forbindelser til blant annet Bordeaux, Frankfurt, Genève, Köln, Marseille, Milano og Zürich. Om man kommer i mål med alle planene vil togreiser på opptil seks timer – tidsmessig – være konkurransedyktige med flyreiser.
I fjor hadde Eurostar totalt 19,5 millioner passasjerer, en økning på 850 000 reisende sammenlignet med 2023. De fire rutene som vokste mest i løpet av 2024 var London-Paris, London-Brussel, Paris-Brussel og Paris-Amsterdam.
Flere eiere
Eurostar skal investere i 50 nye høyhastighetstogsett, en vekst på 30 prosent. Mens Eurostar hadde de nevnte 19,5 millioner passasjerene i fjor, sier prognosen at selskapet vil nå 30 millioner reisende innen 2030. Når Eurostar-tog går på sitt raskeste, når de 300 kilometer i timen.
Majoriteten av Eurostar eies av den statseide franske jernbanen SNCF Voyageurs Belgias SNCB, har i underkant av 20 prosent, mens et infrastrukturfond har de resterende 6,5 prosentene. ©