For kun en håndfull passasjerer var med på juletoget denne første av i alt tre helgeturer fra sentralbanestasjonen i hovedstaden.
Toglinjen mellom Roa og Hønefoss går ikke lenger i ordinær passasjertransport. Den ble lagt ned i 1990 og brukes i dag kun til godstrafikk, men det jobbes for å få til passasjertrafikk her på sommerstid.
Et initiativ fra Visit Innlandet og Vy Gjøvikbanen har imidlertid åpnet sporet for passasjerer tre helger i førjulstiden. Første avgang var 4. desember, og underveis til Jevnaker vanket det etterhvert både korsang og små julegaver til barna ombord.
Mona var en av dem som hadde kommet helt fra Rognan i Nordland for å feire førjulstida på Hadeland Glassverk.
– En fin måte å komme i god, gammeldags julestemning på, og ikke minst handle julegaver, forklarte hun på veien tilbake til Oslo.
I den rødmalte glassverks-landsbyen tennes tusenvis av julelys, julenissen vandrer rundt og hilser på barna, mens en dølahest tålmodig dro den ene lasten etter den andre med ivrige store og små bak i vognen.
Et digert lokomotiv på torvet og mange godbiter inne på spisestedene er viktige trekkplastre, men det mest spennende – ikke minst for barna – var utvilsomt glassblåsingen inne i selve fabrikken.
To av dem som fikk prøve seg på å blåse sine egne glasskuler var brødrene Oliver og Odin Vesteng Larsen fra Nes, som tålmodig ventet i kø.
– Det var gøy, var det vi fikk ut av lille Odin (5) etter blåsingen, før det var storebrorens tur.
Hadeland Glassverk er en av Norges største helårsåpne opplevelsesbedrifter og turistattraksjoner. Det er formet som en liten landsby bare en kort gåtur fra togstasjonen på Jevnaker, og under julemarkedet er ti butikker, fem spisesteder og to gallerier åpne. Det er også lagt til rette for en rekke aktiviteter her, som den nevnte glassblåsingen.
Totalt besøker ca. 500 000 glassverket hvert år, som er åpent alle dager i førjulstida. Du kan ellers lese mer om Hadeland Glassverk HER!
Juletoget (Gjøvikbanen) i helgene går mellom Roa og Hønefoss. Fra henholdsvis Oslo og Gjøvik er det overgang til Jevnaker fra Roa. Du finner mer om togtidene HER! ©