Den nye «geitekillingen» som kan telle til mer enn ti er en prøveordning som vil skje på utvalgte flyvninger i perioden april til ut juni.

Kamera i kabinen 

Den nye tilnærmingen skal både øke sikkerheten og lette arbeidsbelastningen til kabinpersonell. SWISS vil ifølge en pressemelding legge stor vekt på datasikkerhet og databeskyttelse i den nye prosedyren, og vil sikre at den overholder Europas og Sveits’ strenge datalover gjennom hele prøveprosessen.

Digitaliseringen av prosedyren for telling av passasjerer er ment å øke sikkerheten og samtidig lette arbeidsbelastningen til flyselskapets kabinpersonell. Rent praktisk vil utvalgte SWISS-flyvninger fra Zürich midlertidig bli utstyrt med et kamera i kabinen, som vil registrere passasjerene når de går om bord og slik bestemme deres totale antall.

Parallell telling

Opptakene skal utelukkende brukes til å trene KI-applikasjonen i ombordstignings-prosessen. Den vil for eksempel kunne skille om en passasjer bærer et spedbarn i armene, og skal også fungere feilfritt selv under utfordrende lysforhold. 

Resultatene blir kontinuerlig analysert gjennom prøvefasen for å stadig forbedre KIs pålitelighet. I forbindelse med prøveordningen vil kabinpersonalet også gjennomføre en parallell passasjertelling ved bruk av den etablerte manuelle prosedyren på de aktuelle flyvningene.

Ingen blir identifisert

Alle opptak som gjøres blir behandlet i full overensstemmelse med de europeiske (GDPR) og sveitsiske (FADP) databestemmelsene, og deretter slettet. Dataene som registreres vil utelukkende brukes til formål å telle passasjerene. Ingen personer blir identifisert. I tillegg vil kun visuelle bilder tas opp, og kun i flydørområdet. Ingen ytterligere opptak (som lyd) vil bli utført.

Passasjerer på de aktuelle flyvningene vil bli informert om ordningen før de går om bord. Etter avsluttet testperiode vil SWISS analysere resultatene og deretter ta stilling om en eventuell introduksjon.

En ytterst moderne «geitekilling» med andre ord. ©