De aktuelle landene trenger ikke visum for å oppholde seg opptil 15 dager i Kina.

Et eksperiment

Norske fritids- og forretningsreisende må derimot inntil videre skaffe seg visum for å reise inn i Kina. Samtidig letter landet på sin visumpolitikk for seks land for å tiltrekke seg flere utenlandske besøkende.

Nettstedene BBC og Euronews skriver at fra og med torsdag 1. desember vil borgere fra fem EU-land – Frankrike, Nederland, Italia, Spania og Tyskland – samt Malaysia – være fritatt fra visum for opphold på inntil 15 dager i Kina. 

Flyttingen er et eksperiment som angivelig vil forlenges i ett år – og eventuelt utvides, men hvem en eventuell utvidelse vil gjelde for er fortsatt uklart.

LES MER: Hongkongs lyse side!

Målet er å «muliggjøre høykvalitets utvikling av utenlandsreiser og en åpning mot omverdenen på et høyere nivå», sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Mao Ning en pressebriefing nylig, ifølge Euronews. 

Anstrengt økonomi

Kina var et av landene som var sent ute med å åpne etter pandemien. Da hadde landet også svært restriktive adgangskrav. Disse ble opphevet tidligere i år, men inntekts-genererende utenlandsk turisme til Kina er fortsatt ikke tilbake til nivåene fra før pandemien.

Kina har for tiden visumfri innreise for innbyggere fra Brunei og Singapore.

I årets første seks måneder hadde Kina totalt 8,4 millioner utenlandske statsborgere på besøk. Til sammenligning var det hele 39 millioner i hele 2019, året før pandemien, ifølge offisiell statistikk.

De brukte nærmere 800 milliarder kroner. Tilsammen utgjorde reiseliv da over 11 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Euronews skriver at den kinesiske regjeringen søker utenlandske investeringer for å hjelpe landets anstrengte økonomi, men antallet utenlandske forretningsreisende er fortsatt lavere enn før pandemien.

Det har vært en økning av blant annet europeiske turister til Kina i år. I følge nettreisebyrået Trip.com har det etter Kinas gjenåpning vært en økning på hele 663 prosent i reisebestillingssøk fra Europa til Kina. ©