Nylig gikk ba Italias statsminister Giuseppe Conte landets innbyggerne holde seg unna skibakkene når de om ikke lenge tar ferie. Samtidig gikk det ut en oppfordring til EU om en samstemt ordning der alle landene i Mellom-Europa stenger ned.

Felles innsats

Det er en kjent sak at det var skiferierende turister på afterski i Alpene som gjorde at spredningen av coronaviruset i Europa tok av for alvor, også her i Norge. Det førte også til at norske skianlegg stengte ned tidligere enn planlagt. Tiltaket gikk inn den samlede nasjonale kampen mot smittespredningen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til TV2 at et så graverende tiltak som å stenge ned denne vinteren foreløpig er uaktuelt. Mange av reiserestriksjonene i Europa er begrunnet i behovet for å redusere smitteoverføring mellom mennesker på tvers av regioner og land når disse møter hverandre på tog, busser, hoteller, utesteder og lignende.

Her på berget reiser de fleste med egen bil når de skal til alpinbakkene, enten fra egen bolig eller hytte. I tillegg befinner vi oss geografisk i Europas utkant.

– Smitterisikoen er minimal så lenge formålet med reisen er skiaktivitet og ikke ansamlinger innendørs med andre mennesker enn dem man bor sammen med, sier Nakstad

Det var tirsdag Conte gikk ut og ba italienerne droppe skiferie i jula for å hindre en forsterking av den allerede sterke oppgangen i smittespredningen. Regions-president Luca Zaia i Veneto, som ligger nordøst i landet, mener unionen må ta grep som også må gjelde for resten av kontinentet.

– Du kan ikke forby skiferier i Sør-Tyrol (Italia) og tillate dem i de østerrikske delene. Det ville ha vært en uakseptabel vits, sier Zaia.

Italienske skiresorter tjener en tredel av sin totale årsinntekt i løpet av jul og nyttår. Rådet som nå kommer kan dermed gå hardt utover økonomien til skiresortene.

– Conte må huske at økonomien som støtter hele fjellsamfunn er i fare, sier presidenten for den italienske heisleverandørenes landsforening, Valeria Ghezzi, til Reuters.

Den italienske statsministeren har hatt samtaler med den franske presidenten Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel om «en felles europeisk protokoll».

Vær oppmerksomme

Nakstad mener at så lenge vi holder god avstand i heiskøer, er det minimal smitterisiko forbundet med å stå på ski. 

– Man må selvsagt også holde god avstand i eventuelle toalettkøer, på samme måte som ellers i samfunnet, sier han.

Les mer om alpinanleggenes Corona-sikring HER!

Ifølge spesial-nettstedet Fri Flyt har to norske skianlegg allerede åpnet, i Volda og i Bjorli i Lesja. Mange andre står nå klare for å dra i gang sesongen. Den assisterende helsedirektøren advarer dog mot at opphold i varmestuer kan medføre stor smitterisiko dersom det er trangt om plassen og en smitteførende person er tilstede. 

– Salg av mat utendørs og en kortere dag i bakken kan være den beste løsningen, sier Nakstad til TV2, og understreker samtidig at det er kommuneoverlegene i alle alpinkommuner som må ta stilling til om hytter, varmestuer eller restauranter og barer i tilknytning til skianleggene skal være åpne.

Noen regler

  • Hold avstand. Unngå varmestuer og andre steder der det kan bli trangt om plassen
  • Bruk munnbind eller såkalt buff (som ikke er like bra som munnbind)
  • Hold avstand i helsene (følg rådene på de enkelte skistedene)
  • Følg bransjens smittevern-veileder, som er utarbeidet av de rundt 200 anleggs-aktørene
  • Skal du ta heis sammen må du tilhøre samme «kohort» (familie e.l.)
  • Opptre digitalt (betaling, heisadgang etc.) ©