Ifølge den er ønsket om å oppdage verden igjen sterk, etter at pandemien satte manges reiseplaner «på bakken.

Interessen øker

– I løpet av de siste årene har en sterk reiselyst bygget seg opp, og vi har savnet å oppleve andre kulturer og severdigheter, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket i en pressemelding.

Machu Picchu har lenge vært det forgjettede reisemålet, men nå har flere mer nærliggende steder blitt mer aktuelle, som Romas Colosseum, Eiffeltårnet og Sagrada Familia i Barcelona.

– De er blitt mer populære nå sammenlignet med før pandemien, sier Andresen

For mange har Machu Picchu vært selve drømmereisemålet.

I undersøkelsen utført av Sifo på vegne av Ticket lå Machu Picchu øverst på ønskelisten også i 2019, med Frihetsgudinnen og Den kinesiske mur på de neste plassene. 

Dyrere å reise

I år har Colosseum og Eiffeltårnet erstatte disse. De skyldes trolig i stor rad at vi nå velger mer nærliggende reisemål. 

– Når vi ikke har kunnet reise på en stund velger vi fleksibilitet og foretrekker direktefly. Vi ser også at prisen på langreiser har økt mer på grunn av dyrere drivstoff enn reiser innenfor Europa, sier Ellen Wolff Andresen.

Hvilket landemerke som frister mest varierer både mellom kjønn og alder. Menn oppgir i mindre grad at de gjerne vil besøke Eiffeltårnet i Paris (7 prosent) sammenlignet med kvinner (11 prosent). Menn ønsket å besøke Machu Picchu i større grad (13 prosent) sammenlignet med kvinner (8 prosent), mens det er flere i aldersgruppen 18 til 30 år som ønsker å besøke Machu Picchu (16 prosent) – mens de i alderen 31 til 40 år er ikke like tiltrukket (11 prosent).

Hvilke kjente landemerker vil du helst besøke i 2023?

Machu Picchu, Peru (11 prosent)
Eiffeltårnet, Paris (11 prosent)
Pyramidene, Egypt (10 prosent)
Colosseum, Roma (9 prosent)
Frihetsgudinnen (7 prosent)
Sagrada Familia, Barcelona (7 prosent)
Taj Mahal, India (7 prosent)
Big Ben, London (6 prosent)
Kinesiska muren, Kina (6 prosent)
Tempelbyen Angkor, Kambodsja (5 prosent)
Golden Gate-bridge, San Francisco (4 prosent)
Det skjeve tårnet, Pisa (3 prosent)
Ingen av de ovenstående (42 prosent)
Usikker, vet ikke (12 prosent) ©