Sverige har nemlig opprettet landets syvende nasjonale sykkelrute langs et av Sveriges mest kjente landemerker. Ruten er 220 kilometer lang, og går mellom Memi Östergötland og Sjötorp i Vest-Sverige.

Fin start

Ifølge en pressemelding er ruten relativt lettsyklet, i et flatt landskap, hvor store deler av den går på bilfri grusvei. At sykkelveien har fått tittelen «nasjonal sykkelvei» innebærer en kvalitetssikring av sykkel-opplevelsen underveis og ikke minst tydelig skilting langs hele strekket. 

SYKKELMEKKA: Det relativt lettsyklete landskapet langs Göta Kanal er en flott måte å bli kjent med den flotte kanalen på. (Foto: Bjørn Moholdt)

En nasjonal sykkelvei skal være trafikksikker, og i tillegg tilby attraktive naturmiljøer og reisemål.

Göta Kanal ble bygget i 1832 med mål om å lage en forbindelse for handel og sjøfart mellom innsjøen Vänern og Østersjøen. Det finnes totalt 58 sluser i kanalen, og i dag er den vakre kanalen som skjærer rett gjennom landet en av Sveriges mest populære turistattraksjoner. 

Et fint sted å starte når du skal sykle Göta-leden er Sjötorp, ved innsjøen Vänern. Her finnes det koselige kafeer, kanalmuseum, gallerier og sykkelutleie. 

Guidet tur

Underveis på turen er det flere ting du ifølge Turistrådet Västsverige du ikke bør gå glipp av. 

– Gjør blant annet et stopp på slusene i Hajstorp. Her kan du se båtene bli sluset mellom ulike vannivåer i forskjellige sluser, skriver de blant annet i en pressemelding.

LES MER: På kjøl gjennom Sverige!

Karlsborg festning er et annet sted du bør legge inn i en kulturell pause. Festningen er en av Sveriges største og best bevarte, og var en gang landets reservehovedstad.

På den nye sykkelruter er det mulig å booke sykkelpakker, hvor både overnatting og mat inngår. Har du ikke med egen sykkel, kan du leie sykkel i Sjötorp. 

Via Värdskapsbyrån kan du få en guidet tur med sykkelutleie, hvor turen går fra Sjötorp til Norrkvarn.

Sveriges 7 nasjonale sykkelveier

1. Kattegattleden (390 km)
Kattegattleden er Sveriges første nasjonale sykkelvei, og går mellom Gøteborg og Helsingborg – 39 lettsyklet og flate mil langs kysten. Ruten er familievennlig, og her er flere sandstrender og attraksjoner underveis.

2. Sydostleden (274 km)
Sydosterleden går mellom Småland og ut til kystlandskapet i Österlen i Skåne. Sykkelveien er delt opp i syv ulike etapper, og underveis sykler du gjennom tre ulike landskap – Småland, Blekinge og Skåne.

3. Sydkustleden (260 km)
Sydkustleden er 26 mil lang og strekker seg i seks etapper fra Simrishamn til Helsingborg. Her sykler du gjennom fine fiskelandsbyer, pulserende storbyer og alltid med utsikt til havet.

KANALTUR: Kanalbåtene langs den menneskeskapte kanalen mellom Göteborg og Stockholm er blant Sveriges største attraksjoner. (Foto: Bjørn Moholdt)

4. Unionsleden (350 km)
Langs Unionsleden kan du utforske grensetraktene mellom Norge og Sverige. Den strekker seg mellom Karlstad og Dalsland i Sverige og Moss i Norge. Her kommer du tett på stedene der unionen ble til, og det er spennende severdigheter og vakre kulturlandskap fra sykkelsetet på begge sider av grensen.

5. Ätradalsleden (200 km) 
Ätradalsleden strekker seg mellom Falköping i Vest-Sverige og Falkenberg i Halland. Underveis byr sykkelveien på åpne landskap, milevis med skog og vakre innsjøer. Halve veien går på bilfrie stier, mens resten av ruten foregår på små landeveier som slynger seg gjennom vakker og variert natur.

6. Vänerleden (640 km) 
På Vänerleden kan du sykle rundt Sveriges største innsjø. Sykkelveie er oppdelt i etapper som går mellom Karlstad-Mariestad, Marestad-Vänersborg, Vänersborg-Åmål og Åmål-Karlstad. Langs Vänerleden kan du oppleve innsjlens fineste badesteder, kulturopplevelser i verdensklase og spennende naturfenomen.

7. Göta kanal (220 km) 
Göta kanal er Sveriges syvende nasjonale sykkelvei og åpner 10 juni (se hovedsak). ©