I første omgang gjelder det grenseovergangene i nord, til Kakavia, Evzoni og Promachonas.

– De som tester negativt vil kunne komme inn i landet og fortsette til sin destinasjon, sier en talsmann for regjeringen.

Før testingen utført av de nasjonale helsemyndighetene skal du ha utfylt et skjema (PLF) som sier hvor du kommer fra og ikke minst hvor du skal. I tillegg må du kunne dokumentere en negativ Corona-test tatt 72 timer før ankomst til landet.

Av de totalt 3 209 tilfellene som ble bekreftet i Hellas torsdag ble 905 identifisert i Nord-Hellas. Derfor setter myndighetene inn ekstra innsats her.

– De mange positive tilfellene i flere områder i Nord-Hellas viser at borgere i flere områder oppfører seg mye mer avslappet enn forholdene krever, sier talsmannen videre, som samtidig understreket at en mer avslappet oppførsel vil kunne føre til en forsinkelse av en fullstendig oppheving av lockdown.

Det poengteres videre at myndighetene vil øke kontrollen av innbyggere og bedrifter for å forsikre seg om at de overholder smittevern-reglene. Hellas har vært i lockdown siden 7. november, som etter planen skal vare ut måneden. 

For besøkende og andre er reglene frem til da slik:

For besøkende som forlater Hellas

I løpet av 7. – 30. november må utenlandske turister ha flybilletten (eller bestillingen) tilgjengelig når de reiser mot flyplassen (med offentlig transport, taxi eller privat bil) i tilfelle sjekk.

For besøkende i Hellas

For turister som bor i Hellas er det kun tillatt å forlate huset av særs viktige grunner. Dette gjelder også landets innbyggere. Bevegelse utendørs er tillatt ved at du sender en SMS til den femsifrede mobiltelefontjenesten 13033.

Myndighetene råder turister å unngå unødvendige bevegelser utenfor innkvarteringen (hotell, feriested eller leilighet). I tilfeller der du har tungtveiende grunner for det bør hotellet informeres om hvorfor. Hotellet vil kunne informere om hvilke dokumenter eller sms som i så fall kreves.

For besøkende som ankommer i Hellas

De som har planlagt å ankomme Hellas innen 30. november, må vise til reservasjonen for overnatting til myndighetene på forespørsel også under transporten til oppholdsstedet (hotell, feriested eller leilighet).

Annen informasjon

  • Bruk av maske er obligatorisk overalt i det offentlige rom (innendørs og utendørs).
  • Frem til 30. november er det nattforbud fra klokka 21 til klokka 05.00.
  • I løpet av nattforbudet vil bevegelse (med identifikasjon) i Hellas være tillatt ved å sende en SMS til den femsifrede mobiltelefontjenesten 13033, og da bare av helsemessige årsaker (SMS – Alternativ 1), lufte kjæledyr nær boligen ( SMS – Alternativ 6) og arbeid (med påkrevd arbeidsgiverattest, ingen SMS er nødvendig).
  • Besøkende i Hellas bør vite at innenlandsreiser kun er tillatt om du skal til en fast adresse (bevis kreves), familiegjenforening, forretnings-grunner og av helsemessige årsaker.
  • En rekke virksomheter i Hellas, inkludert butikker, barer, kafeer og restauranter, er stengt frem til 30. november. Takeaway-tjenester er tilgjengelige.