I Vikingskipet arrangeres det nemlig antikk-, retro-, og samlermarked, hvor det for første gang blir salg av varer fra Hamar fengsel. 

Entusiastiske elever

Det skjer gjennom et unikt samarbeid mellom de tre aktørene Hamar katedralskole, Kriminalomsorgen og Vikingskipet.

POPULÆRT: 200 sykler på vei til Vikingskipet. (Foto: Visit Mjøsa)

Det fantes ikke lenger ressurser til å holde liv i butikken «Vann og Brød» i Hamar fengsel, som selger varer produsert av innsatte i Hamar, Ilseng, Kongsvinger og Valdres.

Verksmester Knut Neby ved Kriminalomsorgen Innlandet tok derfor kontakt med Salg, service og reiseliv på Hamar katedralskole, som resulterte i at entusiastiske elever etablerte ungdomsbedriften Viking Merch UB, og med det tok over driften av utsalgsstedet Vann og Brød på Hamar fengsel.

God erfaring

– Dette er en kjempefin mulighet for oss elever. Vi får drive en ekte butikk og se hvordan arbeidslivet virkelig fungerer, sier Fredrik Solberg-Vestad. 

«Prisonmade» er Kriminalomsorgens varemerke på produktene som i årevis har blitt produsert og solgt hos blant andre Vann og Brød på Hamar. Elevene holder nå butikken åpen to ganger i uka, på frivillig basis. Og gleder seg til å flytte butikken til skipet, der det ventes tusenvis av besøkende i helga.

– Vi har veldig god erfaring med skolesamarbeid, og har elever fra ulike linjer med oss på en rekke av våre store arrangementer, sier en fornøyd salgssjef Lars Røste hos Vikingskipet.

Mange sykler

– I år tilbyr messen flere håndverksprodukter enn noen gang tidligere, og retro er jo tilbake for fullt, sier Lars, som ønsker ungdomsbedriften hjertelig velkommen til salgsstanden deres på 40 kvadratmetre. 

Hele 13 000 kvadratmetere skal fylles med skatter fra hele Norge. I tillegg til håndverksproduktene, skal ungdomsbedriften ta med seg 200 brukte sykler fra fengselet. Disse er reparert av innsatte. Sykkel-auksjonene på fengselet har alltid vært veldig populære, så det forventes mange innom på en litt annerledes stand i Vikingskipet i helga.