Det er snakk om en avgift på opptil 20 euro (rundt 230 kroner) for cruiseskippassasjerer til de mest populære øyene, som Santorini og Mykonos.
Ikke overturisme
I sommermånedene kommer det flere skip daglig til disse øyene, og hvert av skipene har tusenvis av besøkende. Dette vil nå myndighetene begrense, for å dempe skadevirkningene, og det er i første omgang kortidsutleie av leiligheter – som AirBnB – og cruiseskipturisme de retter søkelyset mot, skriver Financial Times.
Overturisme er blitt et begrep som brer seg, og i tillegg til Spania og Italia er det nå også noe greske myndigheter tar på alvor.
Myndighetene presiserer at Helles ikke har problemer med overturisme, men statsminister Kyriakos Mitsotakis sier at noen områder har så stor tilstrømming at det må adresseres, ifølge Reuters.
– Overturisme er ikke et strukturelt problem, men noen reisemål har betydelige problemer i visse uker eller måneder av året, noe må vi håndtere, sier Mitsotakis.
På Santorini og Mykonos har for eksempel cruiseskipstrafikken vært en byrde, og derfor setter vi inn tiltak, understreker han.
Det er 20 000 fastboende på Santorini, som krever at det legges begrensninger på turismen.
Mer forsiktig
Mitsotakis sier at en del av inntektene fra avgiften vil tilbakeføres til lokalsamfunnene, og investeres i infrastruktur.
Regjeringen har også planer om å regulere antallet cruiseskip som kan ankomme samtidig på utvalgte steder.
Ikke alle er like begeistret for den nye avgiften. George Koubenas, leder for den greske foreningen for cruiseskipeiere, mener avgiften er urettferdig.
– Cruisebesøkende bruker ikke lokal infrastruktur som vann og elektrisitet i samme grad som andre turister, sier Koubenas, som heller hadde sett at det ble innført en avgift for alle turister.
Sjefen for den greske turistkonfederasjonen advarer om at en turistskatt kan gjøre Hellas mindre konkurransedyktig som reisemål, ettersom turistindustrien fremdeles jobber med å komme seg til hektene etter den økonomiske krisen for ti år siden og coronapandemien.
– Vi må være mer forsiktige enn våre middelhavsrivaler. Turisme er avgjørende for gresk økonomi – på en måte som det ikke er for andre land, sier Yiannis Parasachis.
Flere innfører turistskatt
I tillegg til turistskatten på ferieøyene, vil grekerne innføre nye reguleringer for korttidsutleie av leiligheter. På den bakgrunn innføres det et ettårig forbud mot nye leiligheter til korttidsutleie i tre områder i Aten.
I tillegg kommer det nye tiltak som gir eiendomseiere insentiver til å heller drive med langtidsutleie.
Turisme er svært viktig for den greske økonomien, og sto i 2023 for inntekter på rundt 20 milliarder euro – godt over 240 milliarder kroner. Til sammen besøkte 31 millioner turister Hellas i fjor.
Ellers er det stadig mer fokus på de mer negative sidene av massiv turisme i andre store ferieland som Spania, Italia og Hellas.
Flere av de mest populære reisemålene, som for eksempel Venezia, har sett seg nødt til å innføre turistskatt, og noen steder er det også innført begrensninger på både cruiseskip og antall turister. ©