På fredagens pressekonferanse om reiser og sommerferie opplyste statsminister Erna Solberg at regjeringen innen 15. juni vil vurdere om det kan åpnes for fritidsreisende fra og til Norden.

Neste viktige dato blir 20. juli. Da blir det gitt reiseråd om ferietur til andre nærliggende europeiske land, som Tyskland og Baltikum.

Sør-Europa synes ikke å bli aktuelt denne sommeren. Utenriksdepartementets overordnede reiseråd om å unngå ikke-nødvendige utenlandsreiser opprettholdes til 20. august.

Turister i eget land

Alle som kommer til Norge i dag blir pålagt innreise-karantene. Også denne gjelder fram til 20. august, men regjeringen vil på samme datoer som for reiserådene vurdere om det kan mykes opp.

– I utgangspunktet må reisende regne med at innreiseforbudet til Norge vil gjelde fram til 20. august, men regjeringen vil vurdere om det kan gjøres flere unntak, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Vi skal vurdere Norden 15. juni, men har du bestilt tur til Spania eller Amerika, eller langt av gårde et annet sted, må du belage deg på å tenke alternativt.

Dermed er det fremdeles anbefalingen om å planlegge norgesferie som gjelder, og mange må gjøre om på ferieplanene sine. Solberg (H) sa under pressekonferansen at nettopp det å gi folk og næringslivet forutsigbarhet før sommerferien har vært viktig, slik at det blir lettere å planlegge.

– Du har lov til å dra på ferie hvor du vil i landet, og kanskje er det i år du skal oppdage en del av Norge du ikke har sett før – på biltur, til fots, med båt, tog eller fly, sa Solberg.

De nye rådene gjelder fra fredag, så lenge man reiser på en måte som unngår å spre smitte. Det betyr at man skal unngå å reise når man er syk eller i hjemmekarantene, samt at man skal ivareta god hygiene og holde én meters avstand.

Om smitten i samfunnet øker bør også de med lett forhøyet risiko vurdere om de skal dra på ferie- og fritidsreiser. På pressekonferansen ble det i tillegg klart at regjeringen fra 1. juni åpner for at turister fra fastlandet kan reise til Svalbard. Fram til nå har det vært en generell innreisekarantene for personer som kommer fra fastlandet.

Reiselivsnæringen er hardt rammet av coronakrisen. Det forlengede reiserådet fra Utenriksdepartementet til 20. august gjør at utenlandske turister nå kan avbooke sine overnattingsdøgn i norske hoteller, hytter og rorbuer, og dermed skape plass til nordmenn i sommer.

– Nå åpner vi opp for at vi nordmenn kan reise omkring i vårt flotte og langstrakte land i sommer. Jeg håper mange benytter anledningen til å bli turister i eget land, ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve, sa næringsminister Iselin Nybø (V).

– Det blir kanskje ikke helt det samme som en all inclusive-ferie i Syden, men Norge kan bli enda bedre enn en sånn ferie du hadde planlagt i utgangspunktet, sa hun videre.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet smittevern-veiledere både for reisende og for reiselivsbransjen. Begge veilederne ble oppdatert fredag.

Avklaring

De nye reiserådene er svært dårlig nytt både for dem sommar bestilt ferie til Syden og operatørene som har solgt reisene.

Forsikringsselskapene Tryg og If oppfordrer til først å ta kontakt med reiseselskapene, dersom en reise er avlyst som følge av regjeringens reiseråd.

– Reiseforsikringen dekker kostnader med avbestilling som kundene våre ikke får dekket andre steder. Det er fortsatt slik at reiseoperatør eller flyselskap skal refundere reiser som blir kansellert, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

– Det er ingen grunn til å ta kontakt med forsikringsselskapet før du har fått avklart refusjon fra flyselskap eller reiseoperatør, sier Irgens videre.

Tryg opplyser at de nå har om lag 30.000 saker fra kunder som har fått avlyst utenlandsreiser. Et tall de forventer vil stige.

Også Europeisk reiseforsikring i If understreker i en pressemelding at forsikringen kun erstatter det fly- eller reiseselskapet ikke refunderer.

Samtidig har de tro på at enkelte europareiser kan gjennomføres som planlagt. UD åpner for å vurdere unntak fra reiserådene 15. juni. Også andre europeiske land kan få unntak mot slutten av sommeren.

– Slik det ser ut nå, kan kundene våre kanskje få reise på ferier til både Norden og andre nærliggende land i Europa i sommer. Det er gode nyheter for feriesultne nordmenn, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow i Europeiske Reiseforsikring.

– Det er viktig for nordmenn som skal ut å reise, at de får en avklaring, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til NTB.

– Vi skal vurdere Norden 15. juni, men har du bestilt tur til Spania eller Amerika, eller langt av gårde et annet sted, må du belage deg på å tenke alternativt.

Nybø oppfordrer til å bestille ferie innenlands.

– Jeg håper nordmenn tenker kreativt og reiser til flere steder enn Lofoten og Rondane. Det er mange fine plasser. ©