Etterspørselen etter rom er nemlig økende, og da stiger også prisene. 

Sterk økning i Paris 

Særlig i USA er dette merkbart, der bankene har vært avventende med å gi lån til nye hotellprosjekter. Færre rom, høyere etterspørsel, og dermed høyere priser.

For de fleste i reiselivsbransjen forventer nå en travel sommer. I mai i år måtte hotellgjester i snitt betale cirka 1680 kroner for en natt på hotell i USA. Det er en økning på 17 prosent sammenlignet med samme måned i 2019.

Det skjer etter at snittprisen under pandemien holdt seg til i overkant av tusen kroner natten. 

Det er slett ikke bare i USA at prisene øker. De stiger også i flere europeiske hovedsteder. I Paris for eksempel har gjennomsnittsprisen på overnatting det siste halvåret har vært 50 prosent høyere enn i 2019, og prisen på et hotellrom i London økte med 30 prosent i samme periode.

Naturlig utvikling

Administrerende direktør i InterContinental Hotels GroupKeith Barr sier i en uttalelse at prisene etter hans syn kan stige enda mer.

– Vi har vært vant til å ha solid vekst i tilbudet over lengre tid, noe som har bidratt til å holde prisene nede, sier konsernsjefen.

– Det er et tak på stigningen, men bransjen har ikke truffet det ennå.

Ifølge administrerende direktør Sebastien Bazin i det toneangivende franske hotellkonsernet Accor koster rom i mellom- og budsjettprisklassen nå henholdsvis 15 og 20 prosent mer enn før Corona-pandemien, og det prisnivået ser ut til å fortsette. 

Han mener det er en naturlig utvikling.

– I løpet av de siste 20 årene har ingen hotelloperatør vært dristig nok til å justere romprisen. Halvparten av gjestene som bestiller rommene spør ikke om prisen. De ber bare om den beste suiten som er tilgjengelig, sier han. ©