I Belgia innføres portforbud mellom midnatt og klokken fem. Det skjer etter at en delvis nedstengning i hovedstaden Brussel ikke fikk bremset en ny smittebølge. Dessuten er alle restauranter og barer stengt i en måned. Takeaway er fortsatt tillatt.

Statsminister Alexander De Croo ber belgierne om å ha færrest mulig kontakter utenfor hjemmet.

– Smittesituasjonen i Vallonia og Brussel er den verste og farligste i hele Europa, sa helseminister Frank Vandenbroucke nylig til TV-kanalen RTL.

Mandag hadde Belgia registrert 222 253 koronatilfeller i en befolkning på 11,5 millioner innbyggere, et tall som har mer enn doblet seg på en måned.

Også Slovenia innfører portforbud mellom klokken 21.00 og 6.00. De innfører i tillegg forbud mot forsamlinger med mer enn seks personer og mot å bevege seg mellom regioner.

Mandag var mer enn 20 prosent av coronatestene i Slovenia positive, og landet registrerte 537 nye tilfeller.

I likhet med Slovenia innfører Østerrike forbud mot private samlinger innendørs med mer enn seks personer. Forbudet vil gjelde fra fredag og er rettet mot samlinger som bursdagsfester og brylluper, som har bidratt til spredningen av viruset de siste ukene.

Utendørs kan derimot østerrikerne samle opptil tolv personer.

I Wales innføres en såkalt «branngate-nedstenging», som innebærer stenging av alle utesteder og de fleste butikker fram til 9. november, opplyser landets myndigheter. Waliserne får beskjed om å holde seg hjemme og får ikke møte folk fra utenfor husstanden. Det blir også munnbind-påbud på offentlige steder, og videregående skoler går over til nettundervisning.

Det ble registrert 3870 nye coronatilfeller mellom 10. og 16. oktober, men myndighetene melder om store mørketall.

I Polen omgjøres hjemmebanen til det polske landslaget i fotball, som normalt rommer 58.000 mennesker, til et midlertidig coronasykehus.

– Vi håper å ha de første 500 sengeplassene klare i løpet av uka, sier Michal Dworczyk ved kontoret til den polske statsministeren.

Sykehuset, som skal settes opp i konferansedelen til nasjonalarenaen, vil ha rundt 50 intensivplasser.

Polen opplever økt smitte for tida og innførte strenge tiltak i helga. ©