Det er gjennomført av Respons Analyse på vegne av reiseforsikringsselskapet Fremtind. Fem av ti nordmenn oppgir at årets ferieplaner blir påvirket av økonomi, som er en økning fra samme tid i fjor.

Kalde føtter

– 37 prosent nordmenn dropper utenlandsreisen i sommer. Det er en økning på fem prosentpoeng sammenlignet med samme tid i fjor, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

41 prosent nordmenn svarer at de planlegger en ferietur i sommer. Reiseselskaper melder også om en markant økning av bestillinger til varmere strøk, som følge av værforholdene den siste tiden. Det kan koste dem dyrt.

LES MER: Mot ny reisetopp!

– I fjor opplevde vi at flere kunder fikk kalde reiseføtter da sommeren nærmet seg. De innså at de ikke hadde råd til å reise likevel, og kontaktet oss med ønske om å avbestille reisen sin, forteller Hofstad-Nielsen.

Strammere økonomi frister også flere til forsikringssvindel, sier leder for utredning i Fremtind Lisa Cathrin Olsen til nettstedet Flysmart24.

Vær forsikret

Men med mindre avbestillingen skjer som følge av sykdom, ulykke eller skade, gjelder ikke reiseforsikringen.

– Hvis du bare ombestemmer deg, vil du ikke få igjen penger på reiseforsikringen. Da må du ta kontakt med reiseoperatør og undersøke om du kan få penger tilbake, opplyser skadeforebyggeren.

Totalt er det 49 prosent av respondentene som oppgir at endringene i økonomien påvirker ferieplanene.  Av disse svarer fire prosent at de dropper reiseforsikring, og også denne andelen har økt fra i fjor. Blant de yngste, fra 18 til 24 år, er det 11 prosent som dropper reiseforsikringen.

– Selv om det kan være fristende å spare penger på reiseutgiftene, bør du aldri reise uten reiseforsikring. Blir du syk eller skadet, kan det få store økonomiske konsekvenser, advarer Hofstad-Nielsen.

Slik påvirkes ferieplanene (i prosent)*

  • Velger lavere budsjett på reisen, 49 
  • Velger billigere reisemål, 48 
  • Velger kortere ferietur, 31 
  • Dropper å reise utenlands, 30 
  • Velger billigere overnatting, 29 
  • Dropper en eller flere aktiviteter på reisen, 22
  • Dropper reiseforsikring, 4

*Respondenter som har oppgitt at økonomien påvirker reiseplanene. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind Forsikring i uke 3, 2024. Utvalget er landsrepresentativt og består av 1011 respondenter, fra 18-90 år. ©