Som en virkelighetenes Tom Hanks har Roman Trofimov fra byen Jõhvi i Estland vært strandet på flyplassen i Filippinene i månedsvis. Han lenge forsøkt å finne en løsning som kan frakte ham hjem, men coronaviruset gjør at han ikke har kommet seg noe sted.

Stengte grenser

Situasjonen, som ifølge den britisk avisen The Mirror nå har vart i 110 dager, minner om hollywoodfilmen «The Terminal», der Viktor Narovski, spilt av Tom Hanks, sitter fast på New Yorks flyplass i flere måneder, mens det er et militærkupp i hjemlandet.

Filmen er basert på en sann historie, med en lykkelig slutt.

FANGET: Roman Trofimov.

Det gjenstår å se om det ender slik for Trofimov, som reiste fra Estland 12. mars. Det var dagen da regjeringen kunngjorde nødsituasjon på grunn av coronaviruset. Filippinene kunngjorde det tilsvarende 15. mars, men Trofimov sier han ikke var klar over dette. Han fløy til Filippinene fra Thailand 20. mars, etter å ha spart opp til turen i over et år.

Der ble han fanget fordi landet stengte grensene på grunn av pandemien.

Flyselskapet AirAsia konfiskerte Trofimovs pass med beskjed om at han ville få det tilbake når han returnerte til Estland, men flyselskapet flyr ikke til Estland eller noe annet land. De har kansellert alle flyvninger. Derfor kan han ikke uten videre fly tilbake til hjemlandet.

Fikk rom

Trofimov har ikke estisk statsborgerskap, men et såkalt «grått pass» – et reisedokument for dem som bor i Estland, men ikke har statsborgerskap der eller i noen annen stat.

På sin Facebook-profil opprettet av andre skrev han 3. juli at han har blitt holdt på den filippinske flyplassen i mer enn hundre dager og ber om hjelp for å komme seg ut. Ifølge oppdateringen har Trofimov fått beskjed om å vente til karantenereglene på Filippinene endres, uten å få noen ytterligere detaljer.

Ifølge samme profil har han en funksjonshemning, samt at helsen hans blir dårligere på grunn av mangel på sollys og frisk luft.

Trofimov har fått et tilbud om en såkalt «evakuerings-plass» til Amsterdam, som kunne ført ham til Estland, men dette ville kostet ham 1 500 euro (vel 15 000 kroner). Det har han ikke råd til.

I starten sov Trofimov på flyplassens benker, og vasket seg på de offentlige toalettene. Etter en stund ga flyselskapet ham et rom. I tillegg får han nå mat to ganger om dagen.

– Det er ingen medisinsk hjelp å få og ingen å klage til. Det er bare vakter her, ingen representanter for flyplassen. Det er heller ingen informasjon her, sier han.

Det letes nå etter andre muligheter for å få Trofimov til Estland på, og estiske myndigheter sier det er håp om at han snart vil være hjemme igjen. ©