Lindblad, Silversea og Azamara er blant rederiene som vil kreve den tredje vaksinedosen fra og med 1. mars. Hos Viking Cruises er det allerede påkrevd.

Pålagte tester

Kravet om en tredje vaksine gjelder hos dem der tiden fra den andre vaksinen ikke lenger gir optimal effekt. Alle rederiene understreker at de jobber tett opp mot myndighetenes anbefalinger.

Silversea krever nå at alle gjester har fått sin vaksine nummer to, eller en enkelt dose av Johnson & Johnson-vaksinen, minst to uker før avreise. Gjester er også pålagt å bruke masker i alle offentlige områder innendørs, i terminaler og under utflukter på land. De må i tillegg ta en hurtigtest før ombordstigning. 

Silversea tilbyr også gratis hurtigtester for alle passasjerer som går i land.

Azamara krever at alle vaksinerte gjester viser bevis på at de har mottatt en booster i mars. Foreløpig krever selskapet at alle gjester er «fullvaksinert minst 14 dager før de seiler med alle de nødvendige dosene», og anbefaler på det sterkeste at gjestene også får booster-sprøyten.

Reisende er også pålagt å ta en antigentest på terminalen før ombordstigning.

CDC advarer

For gjestene på Lindblads cruiseturer må alle følge de nye forskriftene.

– Med virkning fra 1. mars 2022 må alle gjester på 12 år og over som fullførte sine primære vaksiner for mer enn fem måneder siden fremvise bevis på booster før ombordstigning, sier cruiserederiet Lindblad Expeditions i en uttalelse.

Boosterne kan mottas når som helst før ombordstigning. For ikke-amerikanske gjester aksepterer rederiet også Astra-Zeneca.

Reisende med Viking Cruises må ta en PCR-test før de forlater hjemlandet maksimalt 72 timer før avgang, eller 24 timer før med en laboratoriestifisert antigentest. 

I henhold til Vikings Covid-19-protokoller vil utvalgte hjemmetester oppfylle Vikings reisekrav, forutsatt at de er laboratorie-sertifiserte.

Under de siste ukers omikron-bølge har flere cruiserederier blitt tvunget til å kansellere seilinger. Samtidig gjorde den amerikanske helsekontrollen tilsvarende FHI – Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – sin veiledning valgfri for cruiserederier, men har samtidig advart mot å borde cruiseskip, uavhengig av en persons vaksinasjonsstatus. ©