Det er turoperatøren Apollo som har gjort en undersøkelse på nordmenns ferievaner, som altså også inkluderer tyveri.

Tar med mer enn ferieminner

I turoperatørens undersøkelse kommer det frem at over 50 prosent av de reisende har tatt med seg ting en ting eller to fra hotellrommet.

Én av fem nordmenn oppgir at de har tatt med seg håndkle og tøfler hjem på et eller annet tidspunkt, og 12 prosent har tatt med seg badekåpen. Trolig ingen stor overraskelse, men det er det trolig at en av ti menn oppgir at de har tatt med seg hotellrommets tv .

Like mange kvinner som menn oppgir at de har tatt med sengetøy. Annet populært tjuvgods er tepper, speil, gardiner og nattbord.

– For mange er ferieminnene årets høydepunkt, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo. 

– Flere velger derfor å ta med seg ting hjem som forsterker og forlenger minnene om opplevelsene de hadde, blant annet suvenirer. Vi har selvfølgelig ikke noe imot at norske reisende fyller reisekofferten med lovlige ting man kjøper på reisemålet, men ikke tjuvgods

Tok piano

Internasjonalt er tyveri fra hotellrom utbredt. Ifølge en undersøkelse balte 8000 hoteller utført av  nettstedet LateRooms.com er den mest utbredt stjålne artikkelen lyspærer.

Den samme undersøkelsen viser til et tilfelle der en gjest ikke bare tok tv-en med seg hjem, men også minibaren. I et annet tilfelle gjengitt av den britiske avisen Telegraph iførte gjestene/tyvene seg arbeidsklær og stakk av med et klaver i lobbyen.

Den samme avisen kunne også fortelle om tyverier av alt fra vasker, peiser i marmor og til med hotell-innehaverens hund.

Mange hoteller utstyrer hotellene sine med bibler, og ironisk nok stjeles disse over en lav sko, ifølge LateRooms.com.

Må ha norsk mat

I tillegg til å ta med seg «suvenirer» hjem fra ferien, er det også en del ting nordmenn tar med seg hjemmefra til ferien. Det vanligste er barberhøvel og hodepinetabletter. I tillegg oppgir én av fire at de er avhengige av å ha med seg snus og/eller sigaretter.

Også nesespray og høyttalere topper listen over ting nordmenn tar med seg på reise. Tolv prosent oppgir også at de ikke klarer seg uten norsk mat.

Sist, men ikke minst, oppgir over tre ganger så mange menn, hele 16 prosent, at de ikke klarer seg uten kondomer i ferien. Fem prosent av kvinnene oppgir det samme. ©

Topp 5: Det har nordmenn tatt med seg fra et hotell

18 % – Håndkle
17 % – Tøfler
12 % – Morgenkåpe
6 % – TV
4 % – Teppe

Topp 5: Det klarer ikke nordmenn seg uten i ferien

48 % – Barberhøvel
42 % – Smertestillende
28 % – Snus og/eller sigaretter
18 % – Høyttalere
6 % – Nesespray