Premisset for kampanjen er at «selv i 2023 forveksler folk over hele verden Sverige med Sveits, og hvert år googler 120 000 mennesker spørsmålet “Are Sweden and Switzerland the same”?».  

Gjøkur og pop

Men – som det sies i pressemeldingen – Sverige er ikke synonymt med historiske banker, store gullreserver og eksklusive klokker. Her tilbys en annen form for luksus, som allemannsrett, kantareller, nordlys og skjærgård. Med den humoristiske kampanjen vil svenskene, en gang for alle, «tydeliggjøre hva som skiller Sverige fra Sveits – og bli enige om hvilke assosiasjoner som skal høre til hvilket land».

Her er kampanjefilmen!

Et sveitsisk flagg som heises utenfor New York-børsen når et svensk firma børsnoteres. En popstjerne som snakker til fansen i «Malmö, Sveits» – og folk som nevner alper og gjøkur når de skal fortelle hva de forbinder med Sverige.

Listen over eksempler der ulike stjerner, verdensledere, finansinstitusjoner og ikke minst «vanlige folk» har forvekslet Sverige med Sveits, er lang. Det er kanskje ikke så rart. I tillegg til at landene har nokså like navn, er de begge kjente for sin vakre natur og sitt brede tilbud. 

Samtidig skiller de seg også tydelig fra hverandre.

Skogens gull

I Visit Swedens nye kampanje, «Sweden (not Switzerland)», inviterer svenskene sine sveitsiske venner – med et betydelig glimt i øyet – til å bli enige om hvem som promoterer hva når det gjelder attraksjoner og opplevelser begge landene har å by på. Sveriges forslag er enkelt at «we will be able to communicate things like sandbanks and rooftops. Meanwhile Switzerland will focus on banks and mountain tops».  

– Med en god dose humor har vi valgt å løfte fram de sidene ved Sverige som vi vet tiltrekker reisende. Vi vil vise at Sverige tilbyr en annen form for luksus – en «luxury of a different nature», sier Susanne Andersson, administrerende direktør i Visit Sweden i en pressemelding.

Så hva har da Sverige å by på av reisemål, smaker og opplevelser som er av en annen type luksus enn den du finner i Sveits? Mens Sveits har en av verdens største gullreserver finner du «gull» av en helt annen valør i Sverige. Som kantareller – eller skogens gull, som svenskene kaller dem.

Er du interessert i imponerende, historiske banker, er Sveits landet å reise til. I Sverige derimot snakkes det om «sandbanker» – langs en 48 000 kilometer kystlinje og mer enn 100 000 innsjøer.

Les mer om de svenske attraksjonene HER! ©