Bestiller du billett til vindussete 11A med Ryanair med håp om god utsikt vil du ende opp med å bli skuffet. Her er det nemlig ingen utsikt. Det har imidlertid en forklaring.

Innebygd i veggene

Flightradar24 forteller historien om sete 11A på Boeing 737 hos Ryanair, som har blitt gjenstand for mye kritikk, spesielt på sosiale medier som X – tidligere Twitter. Dette setet prøver passasjerene etter hvert å unngå, da de ikke får som lovet.

Forklaringen er at setet ikke har noe vindu. Årsaken er flyets klimaanlegg.

Sete 11A har over flere år blitt gjenstand for kritikk og morsomme kommentarer fra passasjerer. En rekke klager, vitser og såkalte memer har blitt sendt over sosiale medier. Her er ofte spørsmålet hvorfor 11A selges som vindussete når det ikke er vindu her.

Ifølge Flightradar24 er 11A i Ryanairs Boeing 737 er vindusløst fordi klimaanlegg på moderne jetfly består av to punkter som regulerer luftstrømmen og temperaturen i kabinen. Flyene har vanligvis disse punktene plassert i nærheten av hovedlandingsutstyret. 

Varierer mellom selskapene

Varm høytrykksluft tas fra motorene eller hjelpemotorens APU (Auxiliary Power Unit) til disse punktene, hvor luften avkjøles og «kondisjoneres» før den sirkuleres inn i kabinen.

Luften flyttes videre til kabinen via en rekke kanaler innebygd i sideveggene på flyet. En av disse kanalene er plassert ved siden av sete 11A i Ryanairs Boeing 737-800.

Flyr du derimot med Ryanairs Boeing 737 MAX-8200  eller datterselskapene Buzz og Malta Air er situasjonen i forhold til plasseringen av klimaanleggs-kanalene litt annerledes.

Det større antallet seter i disse flyene har gjort at det vindusløse setet i stedet er på sete 12A, noe som også er tilfellet for andre flyselskaper. 

For eksempel er det vindusløse setet et sted mellom 9A og 11A på American Alaska Airlines, avhengig av flyvarianten.

Begrenset utsikt

Ryanair-passasjerer bør også være oppmerksomme på at setene 12A, 12F, 14A og 14F har delvis skjulte vinduer på grunn av plasseringen av klimaanleggskanalene.

Flightradar24 anbefaler at du som passasjer unngår følgende seter dersom du ikke ønsker et sete uten vindu på neste fly: Setene 11A og 12A på flyreiser med Ryanair, sete 12A på flyreiser med Buzz og sete 12A på flyreiser som drives av Malta Air.

Hvis Ryanair har spesifisert hvilken type fly som brukes for den bestilte flyreisen, kan du også unngå å få et vindusløst sete på den måten. Men i reservasjons-prosessen har Ryanair angivelig også innført en advarsel om begrenset utsikt ved setene der et vindu ikke kan loves.

Ryanair og datterselskapene Buzz og Malta Air bruker alle både Boeing 737-800 og Boeing 737 MAX-8200. ©