Rederiet var en av de første store cruise-operatørene som gjenopptok seilinger i Middelhavet siden den verdensomspennende seilings-stoppen i mars. Skipet hadde nettopp startet et sju netters cruise rundt Hellas fra havnen i Heraklion på Kreta.

Oppdaget etter testing

Fartøyet er nå på vei til Pireus utenfor Athen der det var planlagt å ankomme tirsdag.

TUI Cruises sier at de Corona-smittede besetnings-medlemmene som testet positivt er isolert.

Hurtigtester av seks av mannskapene har alle vært negative, ifølge cruise-ledelsen, som samtidig understreker at ingen av de 12 har symptomer,

TUI Cruises har spilt ned situasjonen ombord ved å oppgi at isolasjonen av mannskapet som testet positivt var «et rent forsiktighets-tiltak», og at nye tester ble gjort «for å utelukke det usannsynlige tilfellet med smitte».

Rederiet sier ellers i en uttalelse at «takket være de omfattende hygienetiltakene og klarerings-reglene om bord er det ingen grunn for verken gjester eller mannskap å bekymre seg».

De 12 positive resultatene skjedde etter at skipet testet 150 besetningsmedlemmer som en del av den rutinemessige smitte-overvåkingen.

Skipet seiler for øyeblikket med 666 besetningsmedlemmer og 922 passasjerer.

Tyske TUI Cruises er delvis eid av Royal Caribbean Group, morselskapet til Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Azamara og Silversea. Rederiet er det eneste med Royal Caribbean-tilknytning som har forsøkt å gjenoppta cruise siden starten på Corona-pandemien.

«Løsere» praksis

TUI Cruises har for øvrig vært blant de mest aggressive av de større cruiseselskapene etter å komme seg ut på cruise igjen. To skip startet i juli med såkalte «cruise til ingen steder» ut fra havner i Nord-Tyskland i juli. I tillegg begynte de for bare to uker siden cruise rundt Hellas.

Mein Schiff 6 hadde nettopp begynt sin tredje Hellas-seiling da de positive Covid-19-testene kom for dagen.

Corona-situasjonen ombord på skipet kommer samtidig som Royal Caribbean og flere andre større cruise-rederier, inkludert Norwegian Cruise Line og Carnival Cruise Line, vurderer å komme i gang igjen i november. Av den grunn blir den begrensede re-starten av TUI Cruises og en håndfull andre cruise-operatører i Middelhavet siden august fulgt med argusøyne.

TUI Cruises var det første store rederiet som gjenopptok seilinger rundt Hellas, og nå planlegger to andre større aktører – MSC Cruises og Costa Cruises – det samme i løpet av de neste ukene.

Situasjonen på Mein Schiff 6 vil trolig rette søkelyset på hvordan TUI Cruises håndterer Covid-19-tester på skipet. Rederiet krever nemlig at alle passasjerer tester negativt for Covid-19 før de går ombord, men i motsetning til MSC Cruises og Costa Cruises som også har gjenopptatt begrensede cruise i Middelhavet gjøres ikke testene ved kaien når passasjerer går ombord. Passasjerer kan ta testen noen dager før de reiser.

Den noe «løsere» praksisen betyr at en Mein Schiff 6-passasjer kan ha fått Covid19 etter å ha blitt testet, og før han reiste til skipet. ©
Kilder: TPG, Greek Reporter