At store, nye flyplasser opplever utfordringer er ikke uvanlig. Istanbuls nye flyplass måtte utsette åpningen et par ganger, og da Heathrow Terminal 5 skulle åpne var det store utfordringer med bagasjehåndterings-systemet.

Omdømmetap

Forsinkelsene i Berlin har imidlertid vært på helt annet nivå. Faktisk gikk det så langt at noen lurte på om den nye flyplassen i det hele tatt ville åpne. Arbeidene ble påbegynt 5. september 2006, og det var planlagt å åpne lufthavnen 3. juni 2012. 8. mai samme år kunngjorde imidlertid utbyggerne at åpningen ble utsatt i minst to måneder. Grunnen var at brannvern-teknikken ikke kunne fungere tilfredsstillende innen den planlagte åpningsdatoen.

Noen dager senere ga imidlertid Berlins regjeringssjef Klaus Wowereit beskjed om at lufthavnen ikke kunne tas i bruk før 17. mars 2013. Senere ble åpningsdatoen satt til 27. oktober samme år. 

Det holdt heller ikke, da det ble avdekket det ledelsen ved flyplassen omtalte som «grufulle» problemer. Å få dette i orden tok altså hele syv år – en uhørt skandale som ikke bare rystet Berlin, men også Tysklands omdømme.

Teknisk sett vil Brandenburg lufthavn være i drift fra søndag 25. oktober. Dette er datoen som IATA-rutetabellen bytter over fra sommer til vinter. På denne datoen vil byens eksisterende Schönefeld lufthavn, som fortsatt skal være en del av den nye flyplassen, begynne å bruke BER IATA-flyplasskode.

Imidlertid har den offisielle åpningsdatoen siden november 2019 vært 31. oktober 2020, og da skal Lufthavn Berlin Brandenburg Willy Brandt – kort Lufthavn BER (Flughafen BER), stå klar for trafikk.

Siste kapittel

Samtidig med åpningen vil navnet på Schönefeld, som ligger like ved den nye flyplassen, endres til Brandenburg Terminal 5. Parallelt kommer den nye togstasjonen for terminal 1 og 2 i ordinær drift. Den har faktisk vært i bruk de siste ti årene rett og slett for å hindre at togtunnelene støvet ned.

Flyplassens nye terminal 1 åpner for verden 31. oktober. Flyselskapene easyJet og Lufthansa skal markere åpningen med en samtidig landing på flyplassens parallelle rullebaner. Nylig ønsket også British Airways å være med på feiringen med å offisielt pensjonere sin siste Boeing 747 med en parallell avgang. Dårlig vær satte imidlertid en stopper for det. Den sørlige rullebanen åpnes offisielt 4. november.

I følge flyplass-myndighetene vil Flughafen Berlin Brandenburg «Willy Brandt» – som er det offisielle navnet – være helt åpen fra 1. november. Fra da av vil flyselskaper som Turkish Airlines og Qatar bruke det nye anlegget. Imidlertid vil det ikke hope seg opp av flyselskaper fra første dag. Tysklands nye flyplass-flaggskip flytter ikke sin virksomhet til den nye flyplassen før helgen etter.

Åpningen av Berlins nye flyplass er også siste kapittel for en annen flyplass i Berlin. Åttende november tar Air France av fra Tegel lufthavn for siste gang, som markerer stengningen av denne sentrumsnære og populære flyplassen.  Les mer om det HER!

At Air France fikk æren av å stå for flyplassens siste avgang skyldes at flyselskapet også sto for den første ankomsten den gang Tegel åpnet. ©