Om ikke det er nok vil regionen også sørge for gratis inngang til museer, gratis offentlig transport og rabatter andre steder.

Gratis kort

Frem til 31. mai 2023 refunderer det lokale turistrådet PromoTurismoFVG togbilletten innenlands til reisende til byene Trieste og Udine, samt kystbyene Grado og Lignano Sabbiadore, i et noe annerledes forsøk på å markedsføre bærekraftig reise.

De besøkende kan reise med statlige Trenitalia-tog på de vanlige regionale linjene til Intercity, og høyhastighets Frecce-linjene. 

Og hva må du som gjest gjøre? Bo minst to netter på et hotell som deltar i tiltaket – ikke noe stort offer for dem som reiser dit. Her ligger det tross alt mye av de vi elsker med Italia – gamle kulturbyer, imponerende fjell, vinmarker og noen av Italias beste strender. For å nevne noe.

Ved bestilling av disse to-netters pakkene vil prisen på togbilletten tur/retur bli trukket fra totalsummen. Gjestene får også et gratis FVG-kort, som gir gratis og/eller rabattert inngang til museer og omvisninger.

Boblebrygge

Trieste er en av de viktigste byene i Nord-Italia. Den ble annektert av det østerriksk-ungarske imperiet, som gjorde det til sin hovedhavn, og ble først overdratt til Italia etter første verdenskrig. Det innebærer blant annet en kafékultur som mer minner om Wien. 

Deler av byen er også bygget av østerrikerne. Samtidig er det en rekke romerske levninger her.

Udine var også en del av det østerriksk-ungarske imperiet. Byen har idag en beskyttet slovensk minoritet. Av den grunn finner du skilt skrevet på begge språk. Det er en staselig by med verk av Caravaggio og Tiepolo i slottet som ble omgjort til museum, og en katedral som dateres tilbake til 1200-tallet.

Grado er for øvrig kjent som «Venezias mor», bygget på øyer i en lagune omtrent 120 km nordøst for La Serenissima. 

Ellers er Lignano Sabbiadoro et av Adriaterhavets flotteste strand-reisemål, komplett med Terrazza a Mare-designet fra 1969, samt en bobleformet brygge som stikker ut i havet.

I god tid

De som reiser til Trieste eller Udine får et 48-timers FVG-kort for to netters opphold, eller et ukeslangt for opphold på tre eller flere dager. Dette gir gratis tilgang til de viktigste museene og guidede turer. Det inkluderer også rabatter for tjenester, alt fra offentlige bad til teatre, og gratis eller redusert inngang til spesialutstillinger – som Banksy-showet i Trieste som går fra november til april.

De som velger å besøke badebyene Grado eller Lignano Sabbiadoro vil også motta et FVG-kort, selv om det her ved stranden er noen færre museer.

Vær oppmerksom på at når det gjelder returbillettene må de være til og fra en av fem stasjoner: Latisana-Lignano-Bibione, Cervignano-Aquileia-Grado, Trieste flyplass, Trieste Centrale eller Udine. 

Du må også bo på et av hotellene som har meldt seg på initiativet, og bestille mer enn tre eller fem dager før reisen, avhengig av destinasjonen. Italienske helligdager er ekskludert fra tilbudet.

Sjekk ut mer HER. ©

Kilder: CNN, NTB, Travel&Leisure