Den idylliske indonesiske øya besøkes av over to millioner turister hvert år. Det skjer ikke uten utfordringer i et område som er sterkt preget av at rundt 90 prosent av innbyggerne er tildels stekt troende hinduer.

Hanen er kjæledyr

Bali-guvernør Wayan Koster anklager besøkende for kulturell ufølsomhet og forsettlig brudd på loven. Han har blant annet utstedt et påbud som forbyr utlendinger å leie mopeder eller motorsykler. Sysselmannen er også rasende over at turister har våget å klage på at haner vekker dem ved å gale ved daggry.

LES MER: 7 gode opplevelser på Bali!

Hanene er en del av den balinesiske kulturen, og er for mange som kjæledyr å regne, sier Koster til Tempo, en indonesisk nyhetstjeneste. 

På den bakgrunner innføres det nå ordensregler for turister om hva som er greit og ikke greit i balinesisk kultur.

Følg trafikkreglene

Disse skal deles ut til turister ved ankomst og festes i passet. Det er snakk om 16 regler som skal «bevare Balis kultur, miljø og sikkerhet». Brudd på disse kan få juridiske konsekvenser.

Reglene kommer i kjølvannet av en rekke hendelser, blant annet besøkende som har kledd seg nakne på hellige steder, og en tysk kvinne som avbrøt en tempelseremoni ved å løpe inn uten klær.

Nå oppfordres turister til å kle seg sømmelig, vise respekt når de besøker templer og religiøse symboler, bruke den lokale valutaen, og ellers følge lokale skikker.

De bes også om å følge trafikkreglene i landet, unngå narkotika- og alkoholmisbruk, kun bruke godkjente guider og overnattingssteder, og avstå fra å jobbe eller drive ulovlig virksomhet.

Treklatring forbudt

Misnøyen blant den balinesiske lokalbefolkningen har økt den siste tiden over utlendinger som ignorerer trafikkreglene og som jobber fra øya digitalt uten å ha riktig visum.

LES MER: Kort møte med«skogmennesket» i Borneo!

De nye reglene forbyr også turister å gå inn i hellige områder i templer med mindre de har på seg tradisjonelle balinesiske klær eller ber. Det er også forbudt å klatre i hellige trær, eller vanhellige templer, religiøse symboler eller hellige gjenstander.

Turister advares også mot å bruke vulgært språk, oppføre seg frekt, lage støy eller opptre aggressivt mot myndigheter, lokalbefolkningen eller andre turister. ©