Etter flere måneder med små og mellomstore jordskjelv kom utbruddet sent mandag kveld. En sprekk på fire kilometer åpnet seg, og oransjefarget lava sprutet til værs.
Stabilisert
Det har fått mange til å søke seg til området ikke ligger langt fra hovedstaden Reykjavik og landets internasjonale flyplass.
Meteorologer og forskere sier at alt tyder på at utbruddet ikke utgjør noen fare for fiskerlandsbyen Grindavik tre kilometer lenger sør, og utbruddet har allerede avtatt en god del siden mandag.
Vulkanologen Helga Torfadottir ved Islands universitet sier til CNN at det er for tidlig å si hvor lenge utbruddet varer, men at det synes å ha stabilisert seg.
– Akkurat til jul. Forhåpentlig holder det seg sånn, eller stopper. Fordi dette kunne rammet noe infrastruktur, sier hun.
Vurderes fortløpende
Selv om det pågående vulkanutbruddet virker dramatisk nok ser det ikke ut til å ha like stor innvirkning på luftfarten som det gjorde i 2010. Det store spørsmålet er hvor mye aske som vil skapes.
Tidligere denne måneden sa Play og Icelandair at begge flyselskapene kunne lese en viss frykt for et vulkanutbrudd i trafikktall for november, da nyheten om at et kan være på vei spredte seg i løpet av årets nest siste måned.
Dagens vulkanutbrudd vil dog ikke påvirke flytrafikken like hardt som tilfellet var da vulkanen Eyjafjallajökull brøt ut i 2010. Dette skyldes blant annet høydeforskjeller mellom de to vulkanene og at Eyjafjallajökull var dekket av en isbre.
Da isen på breen smeltet bidro det til å øke askeskyen som ble dannet, og det var denne som var særlig skyld i utfordringene for flytrafikken ved at vulkansk aske potensielt kan føre til tekniske problemer dersom tilstrekkelig mengde av den blir sugd inn i en flymotor.
De planlagte 69 ankomster og 63 avganger på Keflavik internasjonale lufthavn ved Reykjavik gikk som planlagt tirsdag. Den islandske flyplassoperatøren Isavia opplyser imidlertid at dette kan endre seg, da situasjonen fortløpende vurderes på nytt.
Stiger til værs
Værtjenesten AccuWeather melder at det foreløpig ikke er observert noen askesky ved vulkanutbruddet, men det betyr ikke at det ikke vil oppstå etter hvert som utbruddet utvikler seg. Derfor har tjenesten sett på vindretningen de kommende dagene i et forsøk på å forutsi retningen en gitt sky kan blåse i.
– Selv om det ikke ser ut til at dette vulkanutbruddet – basert på den informasjonen vi har i dag – vil få store konsekvenser for flytrafikken, kan eventuell vulkansk aske som havner i atmosfæren være ansvarlig for endringer eller stengning av et gitt luftrom og at flyvninger er forsinket eller må kanselleres helt, sier AccuWeathers sjefmeteorolog Jonathan Porter til nyhetstjenesten AP.
Det er rapportert at den forventede vinden i nedre til midtre del av atmosfæren mellom onsdag og fredag denne uken potensielt kan bety at en askesky vil sendes i retning Danmark, Nord-Tyskland, Norge, Finland, Polen, Hviterussland og Russland. .
Asken skapt av vulkanutbruddet forventes å stige flere kilometer over jordoverflaten, men dersom det fortsatt er en viss konsentrasjon av aske neste uke, kan vinden sende den i retning av den nordlige delen av Russland, ifølge ekspertene. ©