Midt inne i medinaen (gamlebyen) – ti minutters gange nord for byens nav Djemaa el-Fna og gjennom souqen – står jeg rådvill og forvirret lenge nok til at en kaftankledd eldre herre med råtne tenner og ditto engelsk forbarmer seg over meg.

– Ser du etter garveriene? spør han, og i det øyeblikket er jeg fortapt.

Ti dirham her og ti dirham der blir det fort summer av…

Jeg vet at det kommer til å koste meg penger om jeg følger med. Ingen i bakgatene i Marrakech gjør noe uten å ta betalt. Ikke det at de er spesielt påtrengende eller uvennlige, men et raskt blikk på meg forteller min nye guide at her er det penger å hente.

– Kom igjen, det er bare et par minutters gange, maser karen mens han leier sykkelen sin og leder an noen meter foran meg. Avmålt, men også nysgjerrig følger jeg etter, enda dypere inn i labyrinten.

GAMLE TRADISJONER: Slangetemmerne har spilt sine roller på Djermaa el-Fna siden tidenes morgen.

Reddet av turismen

Men hvorfor ikke? Hvorfor ikke ta en sjanse en gang i blant, tenker jeg, litt for å drive en voksende usikkerhet unna. Byguiden min tidligere på dagen har dog forsikret meg om at jeg ikke har noe å frykte.

– Går du deg bort er det bare å spørre om veien, sa han, men unnlot å fortelle om at det alltid koster litt penger. Ti dirham her og ti dirham der blir det fort summer av, men jeg lærte meg raskt den lokale pruteteknikken.

Den når et nytt nivå litt lengre opp i gaten.

* * *

Atlasfjellene rundt Marrakech og slettene rundt byen var opprinnelig tumleplass for ulike berberstammer, noe som endret seg i 1062 da byen ble etablert av almoravidene – et berbisk dynasti med arabiske røtter. De fordrev lokalbefolkningen.