Arkeologene har avdekket flere eldgamle ruiner av det de mener en gang var en livlig havneby nær hovedstaden i dagens Marokko. Her er det gravd ut termalbad og arbeiderbydeler som man håper vil lokke besøkende fra fjern og nær.

GAMMEL STEIN: Utgravninger bringer legger stadig nye oppdagelser for dagen i Chellah.

Viktig handelssted

Funnet ligger i et arkeologisk område som ligger på UNESCOs verdensarvliste og som er nesten fem ganger større enn langt mer kjente Pompeii i Italia.

Forskere tror området først ble bosatt av fønikerne og etter hvert ble en viktig utpost for det romerske imperiet fra det andre til det femte århundre. Et befestet nekropolis og omkringliggende bosetninger ble bygget nær Atlanterhavet langs bredden av Bou Regreg-elven. 

Funnene inkluderer murstein innskrevet på nypunisk, et språk i denne delen av det nordlige Afrika som eksisterte før romernes ankomst.

Hovedutgravingsstedet har vært stengt for renovering siden pandemien og arkeologer har jobbet med å utvide det siden mars. Området er større enn Volubilis, de mye besøkte ruinene 179 kilometer øst for Rabat.

Abdelaziz El Khayari, som er professor i pre-islamsk arkeologi ved Marokkos nasjonale institutt for arkeologiske vitenskaper og kulturarv, sier at stedets betydning knytter seg til beliggenheten på vannet. Det gjorde sannsynligvis det til et viktig handelssted, og la til rette for utvekslingen av materialer inkludert import av italiensk marmor og eksport av afrikansk elfenben. 

Mange besøkende

Han sier nye utgravninger understreker byens rikdom og håper å finne ut mer i løpet av de kommende månedene og årene.

– Vi har fortsatt ikke oppdaget den faktiske havnen, understreker El Khayari.

El Khayari og hans team av arkeologer sier de nye funnene lenger fra sentrum av Chellah aldri har vært gjenstand for studier. På en pressekonferanse nylig ble det fremvist en nylig oppdaget statue av en kvinne – muligens en guddom eller keiserinne – drapert i tekstiler. 

Ifølge arkeologene er dette den første statuen av denne typen funnet i Marokko siden 1960-tallet.

Mehdi Ben Said, Marokkos minister for ungdom, kultur og kommunikasjon, sier i en uttalelse at han sikker på at ruinene nær sentrum av Marokkos hovedstad blir et trekkplaster for turister både fra Marokko og i utlandet. 

Avdelingen hans har investert over fem millioner kroner i prosjektet siden mars, og planlegger å doble dette beløpet neste år og hvert år fremover til utgravingen er fullført.

– Dette er noe som vil interessere alle, mener Ben Said. 

– Områder som Volubilis opplever 500 000 besøkende per år. Vi sikter mot én million ved å utvikle området, bringe det til live – og ut til verden. ©
Kilde: AP, CNN