MALLORCA: Mange hadde et håp om leie av feriehus på Mallorca, som her i Camp del Mar, men lite tyder på at det vil skje denne sommeren. Foto: Bjørn Moholdt)

Spania

Spanias regjering besluttet mandag at den to uker lange karantenen for alle som har ankommet landet vil bli opphevet fra 1. juli. Grensene åpnes ikke helt, kun for reisende fra EU-land som har smittespredningen under kontroll. Det er foreløpig ikke snakk om å åpne for reisende fra land utenfor EU.

Smitteverns-reglene er fortsatt strenge, og der det ikke lar seg gjøre å holde minst to meters avstand til andre må spanjolene fortsatt bære munnbind.

Hellas

Hellas har alt åpnet for turister, og 1. juli gjenopptas også internasjonale flyvninger til og fra landet.

Mandag ble ferjetrafikken mellom de greske øyene gjenopptatt, over 500 strender er alt gjenåpnet og restauranter og kafeer får igjen ta imot gjester.

Turistnæringen står for rundt 12 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Italia

Landet med over 32 000 coronadødsfall er blant de hardest rammede i verden. Tredje juni åpner grensene igjen for besøkende fra andre europeiske land, og etter planen blir det da også tillatt å reise mellom de ulike regionene.

Myndighetene vil følge nøye med på utviklingen og har blant annet rekruttert 60 000 frivillige som iført blå vester skal patruljere byer og strender og passe på at folk holder den nødvendige avstand til hverandre.

Tyskland

I likhet med Hellas har Tyskland sluppet relativt lett fra pandemien, målt i antall dødsfall. Deutsche Bahn opplyste mandag at togtrafikken gradvis starter opp igjen. Det lanseres samtidig en ny app som viser hvor mange passasjerer de enkelte togene har, slik at det blir mulig å unngå dem som er fullbookede.

Norge er blant 31 land som Tyskland trolig åpner opp for fra 15. juni.

Portugal

Landet har klart å holde antallet dødsfall nede, og har ellers en tydelig strategi også for gjenåpningen. Den starter 6. juni for innkommende gjester.

Les mer om Portugal her!

Tyrkia

Myndighetene har varslet om en gradvis normalisering etter fastemåneden ramadan. Reisende er ikke nektet innreise, men de som ankommer landet blir grundig sjekket. Alle innenriksfly er stanset frem til 4. juni, og alle utenriks-flyvninger frem til 10. juni.

Kroatia

EU/EØS-borgere kan reise til Kroatia, men særskilte reiserestriksjoner gjelder. Det er ingen karanteneplikt for EU/EØS-borgere, men det er innskrenkninger i bevegelsesfriheten og egne smitteverntiltak som må følges i 14 dager fra innreisedato.

Kroatia er lett rammet av coronaviruset, med rundt 100 døde av i alt 2244 smittede per dags dato.

Andre land

Flere andre land, blant dem Ungarn, åpner sine grenser for besøkende fra utvalgte land, først og fremst fra naboland og land med lav smitte. Norske myndigheter mener gjenåpningen i Europa kommer for tidlig og ber nordmenn om å avstå fra ikke-nødvendig reisevirksomhet, som ferieturer, fram til 20. august.

Regjeringen har antydet et mulig unntak for reiser i Norden, til tross for at Sverige er et av de land i verden som er hardest rammet av pandemien, sett i forhold til innbyggertallet.

Sverge har til nå registrert tre ganger så mange smittede per innbyggere og over ti ganger så mange coronadødsfall per innbyggere som Norge.

Her kan du følge Corona-pandemien i tall!