Lustig, lustig, traleralala, bald ist Nikolausabend da! synger tyskerne. Oversatt til norsk blir det noe sånt som «Lystig, lystig tralalalala, nå er det snart nikolausda’».

Skapte gavetradisjon

Alle tyskere kjenner den lille sangen om Nikolaus fra Myra, også kjent som St. Nikolas. Han var en gavmild og svært populær biskop på 300-tallet, som var kjent for å hjelpe barn og fattige. 

JULEMARKED: Over hele Tyskland er det flotte julemarkeder, som i Bremen (bildet).

Det verserer en rekke legender om ham, men det er sparsomt med historiske fakta. 

På bakgrunn av de mange legendene ble Nikolaus skytshelgen for ulike grupper mennesker, som sjøfarere, jurister, apotekere, studenter, reisende og mange andre, men særlig for barn.

LES MER: 23 flotte tyske julemarkeder!

Helt siden middelalderen har det vært en tradisjon å gi gaver til barn på Nikolaus’ dødsdag 6. desember. En av legendene forteller om en gang Nikolaus hjalp en fattig mann som ikke hadde råd til medgiften for sine tre døtre, ved å kaste gull i døtrenes sko gjennom et åpent vindu.

Det skal ha skjedd tre netter på rad.

Sjekker foreldrene

Dette er bakgrunnen for en nyere skikk, der barna pusser skoene sine og setter dem foran døren på kvelden 5. desember, i håp om at St. Nikolaus skal fylle dem med gaver eller godsaker i løpet av natta. 

Selvsagt er det bare snille barn som får noe. 

En annen mulighet er å sette ut en tallerken foran døren. I noen familier hender det at Nikolaus dukker opp personlig og deler ut gaver på kvelden før nilsmessen. Da bærer han med seg en forgyllet bok med lister over hvem som har vært snill i året som gikk. 

I tillegg ledsages han av en skummel hjelper med stokk, som går under navnet Knekt Ruprecht, eller Krampus i Sør-Tyskland, og som visstnok skal straffe barn som har vært slemme. 

For mange er det et spesielt morsomt øyeblikk når Nikolaus sjekker i boka om også foreldrene har vært snille.

Slå med kuhorn

Ved siden av denne utbredte skikken finnes det også en rekke regionale tradisjoner som er mindre kjent.

I Bremen og omegn er det «sunnerklauslaufen» (nikolausløp): Her går barn fra hus til hus om kvelden den 6. og leser dikt eller synger sanger på nedertysk, og ber samtidig om søtsaker. 

En lignende tradisjon finner vi i området rundt Kassel under navnet «glowesabend» (nikolausaften).

På nordsjøøya Borkum skjer det derimot noe helt spesielt natten mellom 5. og 6. desember: Her er det «Klaasohms», der seks skumle, maskerte menn beveger seg dansende og brølende gjennom byen, og slår unge kvinner på baken med et kuhorn. 

Akkurat denne tradisjonen er nærmest ukjent i resten av Tyskland, men øyboerne har bevart den uten å gjøre noe for å spre tradisjonen ut over det ganske land. ©