De som stusser over kampanjen som forsøker å selge den norske hovedstaden med ironi kobler trolig budskapet med flere av aksjonene i Sør-Europa, der innbyggere protesterer mot masseturismen.
Tvilsom ironi?
«Vi hørte at Oslo ikke tar imot turister lenger», skrev en besøkende fra USA til en Airbnb-utleier i byen.
Dette kombinerer vedkommende med at «lokale innbyggere har negative erfaringer med turister».
Den nye video-kampanjen til Visit Oslo der de ber turister holde seg unna byen er allerede vist millioner av ganger på sosiale medier .
«For å være helt ærlig, jeg ville ikke besøkt den selv – Oslo er bare så.. Jeg mener, kan du i det hele tatt kalle det en by?»
Slik lyder åpningen til den mediekampanje til Visit Oslo står bak. Fokuspunktet er at turister blir bedt om å velge et annet sted for ferien, og det er ting som tyder på at tilnærmingen med humor og selvironi fungerer. I hvert fall når det gjelder å skape oppmerksomhet.
Om folk forstår ironien er en annen sak.
Oslos gode sider
Torsdag i forrige hadde videoen fått 1,5 millioner visninger på TikTok, 1,2 millioner på Instagram, 128 000 på YouTube og mer enn seks millioner visninger på X.com, tidligere kjent som Twitter.
Den nye markedsføringskampanjen er utviklet av reklamebyrået NewsLab fra Oslo. Her fant innholdsprodusent August Jorfald den 31 år gamle fiktive karakteren Halfdan, som spiller hovedrollen i videoen.
Ideen til filmen fikk Jorfald på en tur til Paris, der han ikke klarte å besøke Eiffeltårnet. Han synes at den verdenskjente attraksjonen var for populær blant turister og derfor ikke interessant. På flyturen hjem angret han imidlertid på den avgjørelsen. Det ble kimen til den nye kampanjen, som til tross for slagordet «ikke kom hit» viser frem noen av Oslos gode sider.
Halfdan – som spilles av Bendik Aunan – synes det er vanskelig å finne entusiasme for hjembyen, mens han befinner seg i naturen rundt hovedstaden, nabolag i indre by og vannkanten med Operaen i Oslo, Munch-museet samt flytende badstuer og badegjester.
En underdog
Anne-Signe Fagereng, som er markedssjef for Visit Oslo, forklarer at strategien bak tilnærmingen til kampanjen var å prøve å skille seg ut fra de mange andre reisemålene som kjemper om turistenes oppmerksomhet.
«Den eneste grunnen til at vi våget å bruke denne typen ærlig humor i en internasjonal kampanje var for å bli lagt merke til. Det er aldri risikofritt å gjøre ting som dette, men heldigvis har vi fått enormt mange positive tilbakemeldinger.»
Visit Oslo opplever at byen fortsatt er ukjent for mange, og inspirasjonen for kampanje var å gjøre Oslos posisjon som underdog – i Europa og i nordisk sammenheng – fremtredende, sier Fagereng.
– Oslo har imidlertid gjennomgått en utrolig positiv transformasjon de siste tiårene, så det er på tide at vår egen fremstilling av hovedstadens kvaliteter kommer i tråd med virkeligheten. Selv om vår fiktive hovedperson Halfdan kanskje ikke er helt enig.
Så får vi bare håpe at vertene for de besøkende som kobler ironien i videoen til tumultene i Sør-Europa klarer å overbevise dem om at Oslo på ingen måte ikke ønsker dem der. Snarere tvert imot. ©