Den italienske statsministeren Mario Draghi sa tidligere i uken at ingen dato er bestemt for en restart av turismen i Italia i sommer, men håper den foreslåtte datoen i juni ville være mulig.

– La oss håpe det, og kanskje kan vi få det til enda tidligere, sier Draghi.

Det var Italias turistminister Massimo Garavaglia som under et landsdekkende tv-program lanserte en mulig åpning 2. juni – landets nasjonaldag.

Datoen er trolig også ment som et positivt utspill i et land der debatten knyttet til Corona er brennhet. Landet sliter voldsomt økonomisk.

– Det ville være galt å bare gi negative signaler, også fordi landets økonomi i stor grad drives på forventninger, sa Garavaglia.

Han understreket samtidig nødvendigheten med god forhånds-planlegging for å kunne gjenåpne den italienske turistsektoren, som er blant de hardest rammete næringene av de brutale Corona-tiltakene.

– Vi har virksomheter som kan åpne over natten, for eksempel frisørsalonger, sa han. 

– For andre, som de store hotellene, er det ikke like enkelt. Vi må overvåke helsedataene og på det grunnlaget åpne så snart som mulig, konkluderte han.

Ministeren for Italias regioner, Mariastella Gelmini, uttalte torsdag at Corona-begrensninger blir betydelig lettet på i løpet av mai, og at noen av disse kan bli droppet helt allerede 20. april.

Den foreslåtte tidslinjen for gjenåpning, som ikke er offisielt bekreftet, er ikke ulik den myndighetene fulgte i 2020, da bedrifter gradvis åpnet opp igjen i løpet av april og mai etter en brutal nedstengning som varte nesten tre måneder.

Fjorårets gjenåpning av reiselivet var ifølge myndighetene mulig da Italia opplevde en drastisk reduksjon i antall coronavirus-overføringer. Senere fikk internasjonale reiser og noen turistrelaterte virksomheter, som for eksempel nattklubber, skylden for en del av virusets gjenoppblomstring på sensommeren.

Garavaglia insisterer på at dette året ville være annerledes.

– I fjor visste vi ikke hva vi sto overfor, sier han.

– Denne gangen har vi tidligere erfaring i bakhodet samt en god vaksinasjonsplan.

Samtidig uttalte ikke Garavaglia seg om turisme fra ikke-europeiske land blir tillatt i år, og han antydet heller ikke om Italia planlegger å bli med i den europeiske helsepass-ordningen.

Fakta om Corona og Italia

* Ikke-nødvendig reise til Italia er fortsatt sterkt begrenset for de fleste land utenfor EU, og testing og / eller karantene er et krav for alle ankomster. 

* Hele Italia forblir under skjerpede restriksjoner til minst i slutten av april. All reising mellom byer og regioner som ikke er viktig er forbudt, og portforbudet natterstid er fortsatt gjeldende.

* Alle museer, gallerier, teatre og konserthaller er stengt, og barer og restauranter kan ikke betjene kunder på stedet.

* I de ni regionene i Italia som for tiden er betegnet som «røde» soner og under maksimale restriksjoner, er de fleste butikker stengt, og du kan ikke engang forlate hjemmet bortsett fra om det er helt nødvendig.

* Italias utenriksdepartement råder fortsatt innbyggerne til å unngå å reise utenlands hvis mulig, og advarer om at nye restriksjoner kan innføres på kort varsel om smittetilfellene øker eller nye virus-varianter oppstår.

* Foreløpig er Italias vaksinasjonsrate lavere enn forventet. Samtidig er dødstallene høyere sammenlignet med nabolandene. ©