Mens cruiseselskaper har begynt å røre på seg flere steder rundt om i verden ligger den helt nede i Nord-Amerika. Ut denne måneder tillater ikke amerikanske myndigheter noen cruiseselskaper å starte opp igjen.

Store aktører som Royal Caribbean, Carnival Cruise Line og Norwegian Cruise Line har også kansellert nesten alle sine avganger i november.

Samtidig har et økende antall cruiseselskaper rundt om i verden begynt å røre på seg. Comebacket begynte i juni med ett enkelt tysk elvecruiseskip i Europa, og har vokst jevnt de siste tre månedene.

Korte om cruise-oppstarten så langt

  • Cruisereisemål inkluderer Fransk Polynesia, hvor ett cruiseskip har operert siden juli.
  • Et større cruiserederi i Italia startet opp med et enkelt fartøy i august. Ytterligere et skip fra samme rederi startet med seilinger i begynnelsen av september.
  • Til sammen ni cruiseselskaper startet seilinger med minst ett fartøy et sted i verden, om du teller operatører med relativt store havgående skip.
  • Flere elvecruise-selskap har gjenopptatt seilinger, hovedsakelig i Europa.
  • Det er også noen cruise på mindre havgående fartøy, og på innsjøer, blant annet drevet av Majestic Line i Skottland, eller seilbåten Galileo med 49 passasjerer som drives av Variety Cruises på de greske øyer.
 
Costa Cruises

Gjenopptok syv netters cruise ut fra Italia 6. september med skipet Costa Deliziosa. Det 12 dekk høye fartøyet seiler fra Trieste på en Italia-reise med stopp i Bari og Brindisi i Puglia, samt Corigliano-Rossano i Calabria, og Siracusa og Catania på Sicilia.

Fra 10. oktober starter selskapets Costa Deliziosa syv netters seilaser ut fra Trieste til Hellas.

Det større Costa-skiper Costa Diadema med 3724 passasjerer starter opp Italia-seilinger fra Genova 19. september.

Fra og med november fortsetter Costa Diadema med 12 netters seilinger til Kanariøyene, samt en 14-dagers tur til Egypt og Hellas.

Costa planlegger også å sette Costa Smeralda (5 224 passasjerer ) og Costa Firenze (4 200 passasjer) i operasjon, henholdsvis 10. oktober og 27. desember. Begge skipene skal operere reiseruter i det vestlige Middelhavet.

De første seilingene i september er kun tilgjengelige for italienere, men fra og med 27. september vil seilinger åpnes for innbyggere i nærmere 30 europeiske land.

MSC Cruises

16. august ble Europa-baserte MSC Cruises det første store cruiseselskapet som startet seilinger i Middelhavet etter Covid-nedstengningen.

I likhet med Costa omfattet oppstarten bare ett fartøy, MSC Grandiosa. Seilingene går ut fra Genova på syv netters reiser til havner i Italia og Malta.

Et annet MSC-skip, MSC Magnifica, seiler ut fra Genova 19. oktober med ti-netters reiser til Livorno, Civitavecchia og Messina i Italia, samt Valletta (Malta) og Pireus og Katakolon i Hellas. Passasjerer kan gå ombord i Civitavecchia og Messina samt Genova.

Cruisene er kun åpne for innbyggere i Schengen-land.

I GANG: Hapag-Lloyd startet opp igjen ut fra Hamburg 21. juli med to skip, blant annet Europa 2.
Hapag-Lloyd Cruises

Den tyskbaserte luksuscruise-operatøren startet opp igjen ut fra Hamburg 21. juli med to skip – 516 passasjerer store Europa 2 og Hanseatic Inspiration (230 passasjerer). Førstnevnte er et tradisjonelt luksusskip mens sistnevnte er et eksklusivt fartøy i ekspedisjons-segmentet.

Nok et Hapag-Lloyd Cruises-fartøy, Europa (408 passasjerer), kom også i gang i løpet de siste to ukene.

Selskapets skip inkluderer ikke stopp i tradisjonelle havner, kun mindre, begrensede Zodiac-ekskursjoner. Reisemål inkluderer de norske fjordene og kystområdene rundt Sverige og Danmark.

Hapag-Lloyd Cruises appellerer hovedsakelig til amerikanere samt tyskere, men de nåværende turene er kun åpne for tyske, østerrikske og sveitsiske reisende.

Tui Cruises

Det tyskbaserte rederiet startet korte «cruise til ingen steder» ut av nordtyske havner i juli med to skip, Mein Schiff 1 og Mein Schiff 2. Skipene seiler ut fra Hamburg og Kiel til Nord- og Østersjøen.

13. september starter Tui Cruises også med reiser til Hellas. De syv netters turene på Mein Schiff 6 går fra Heraklion på den greske øya Kreta og har stopp ved Korfu og Pireus (Athen).

Tui Cruises henvender seg til det tyskspråklige markedet, og gjestene ankommer med charterfly fra Tyskland.

Ponant

Denne småskips- og ekspedisjonscruise-spesialisten gjenopptok virksomheten i juli, med seilinger rundt Frankrike, Kroatia og Island.

Vanligvis retter Ponant seg mot et internasjonalt klientell, særlig amerikanere, men for øyeblikket er turene kun tilgjengelige for europeere. På grunn av det høye antallet coronavirus-tilfeller i USA har mange europeiske land sterkt begrenset ankomsten av amerikanske turister.

Paul Gauguin Cruises

Denne spesialisten på Fransk Polynesia sitt eneste skip – 332 passasjerer store Paul Gauguin – gjenopptok seilinger fra Papeete på Tahiti 11. juli. Skipet seiler for det meste sju netters seilaser ut fra Papeete til Society Islands, inkludert Bora Bora og Moorea.

SeaDream Yacht Club

Norske SeaDream Yacht Club startet seilinger 20. juni langs norskekysten og var rettet mot norske reisende. Om knappe syv uker starter selskaper opp seilinger i Karibia, med base i Bermuda.

Dream Cruises

Dette Asia-baserte rederiet ble det første som gjenopptok turer i Asia 26. juli med korte seilinger ut fra Keelung på Taiwan, til landets fjerne øyer. Reisene foregår på Explorer Dream, som tar 1856 passasjerer og er kun åpne for taiwanske reisende.

Rederiet planlegger lengre seilinger ut fra Keelung med det samme skipet fra og med 22. oktober.

CroisiEurope

Den franskbaserte rederiet har siden august hatt ukentlige cruise rundt Korsika ut fra Nice, med fartøyet La Belle des Oceans (129 passasjerer). Skipet forventes å flytte til Kanariøyene de neste månedene for seilaser frem til begynnelsen av mars.

CroisiEurope er dog mest kjent for sine europeiske elvecruises, som også har startet opp. Rederiet har tradisjonelt for det meste tiltrukket seg franske reisende. ©
Kilder: TPG, rederienes hjemmesider