Hastigheten på mach 1 ble nylig gjennomført av Boom Supersonics testflyvning i USA.

Lite smell

Det har gått nesten 22 år siden det supersoniske flyet Concorde fløy for siste gang. Det var en teknisk suksess, men en økonomisk katastrofe. Men drømmen om å fly passasjerer raskere enn lyden døde ikke.

Boom ble startet for syv år siden og blant de første investorene var Open AIs administrerende direktør Sam Altman. Siden den gang har en rekke stiftelser gitt noen milliarder til prosjektet.

Testflyet, kalt Baby Boom, er en tredjedel av størrelsen på det kommende Boom Overture-passasjerflyet.

 «Babyen» fløy for første gang for et år siden og brøt lydmuren i januar.

Bildet som følger denne saken er tatt ved hjelp av Schlieren-teknikken, som registrerer trykkbølger. Det bemerkelsesverdige med Baby Booms soniske ferd gjennom lydmuren er at det ikke ble opplevd som et høyt smell mot bakken, som hindret Concorde i å fly i oversoniske hastigheter over land.

Flere forhåndsbestillinger 

Før den legendariske testpiloten Chuck Yeager brøt lydmuren i 1947, var det stor usikkerhet om hva som ville skje etter mach 1. Faktisk, bortsett fra den soniske boomen, er erfaringen nå at skjer svært lite. 

Som pilot kan du merke en liten forskyvning i tyngdepunktet i håndtaket.

Under testflygingen oppnådde Baby Boom Mach 1,18, som tilsvarer 1450 km/t ved havnivå. Overture-flyet er beregnet på å fly i 1900 km/t og er designet for 65 – 88 passasjerer. Hvis Boom kan overvinne det soniske boom-problemet gjennom sin design, vil antallet ruter der flyet kan brukes øke.

Luftfartsindustrien ser ut til å tro på prosjektet. Boom har lagt inn 130 forhåndsbestillinger fra blant annet Japan Airlines, United og American Airlines. ©