Flyvningen MT522 er operert av det libyske flyselskapet Medsky Airways. 

Kaos

Ombord i flyet som forlot Mitiga internasjonale lufthavn i Tripoli, til Romas Leonardo da Vinci-Fiumicino flyplass, var det ifølge libyske flyplassmyndigheter 25 passasjerer.

Det var starten på en fast flyrute mellom de libyske og italienske hovedstedene, som skal gå på lørdager og onsdager.

Italia og andre vestlige land forbød flyreiser fra Libya da den oljerike nasjonen i Nord-Afrika ble kastet seg ut i kaos etter at et NATO-støttet opprør veltet og drepte den mangeårige diktatoren Moammar Gaddafi i 2011.

I kaoset som fulgte ble landet delt mellom rivaliserende «regjeringer» i øst og vest, hver støttet av tvilsomme militser og utenlandske regjeringer.

Ett flyselskap

Nå hyller regjeringen til statsminister Abdul-Hamid Dbeibah i Tripoli de gjenopptatte flyvningene, og la ut bilder på sosiale medier som viste passasjerer som gikk ombord på flyet og tjenestemenn som feiret.

Selv om landet har opplevd regjerings-kaos har Libya hatt direktefly til noen reisemål, som nabolandene Egypt og Tunisia, og andre land i Midtøsten, som Jordan.

Regjeringen til statsminister Giorgia Meloni opphevet i juli Italias ti-årige forbud mot sivil luftfart i Libya. Italienske og libyske myndigheter ble enige om at ett flyselskap fra hvert land skulle fly mellom de to hovedstedene. ©