Seismisk aktivitet har ført til at magma strømmer mot jordoverflaten rundt Reykjanes-halvøya der lagunen ligger, samt landets internasjonale flyplass og Svartsengi kraftverk, som leverer kraft til store deler av området.

Nøye overvåking 

De siste 24 timene har området rundt lagunen opplevd hundrevis av jordskjelv, inkludert ett som målte fem på Richter-skalaen, ifølge Iceland Monitor.

Lagunens egen hotellovernatting, The Retreat og Silica Hotel, vil være stengt til 16. november.

«Blue Lagoon har proaktivt valgt å midlertidig stanse driften i én uke, til tross for at myndighetene ikke har hevet dagens usikkerhetsnivå», står det blant annet på lagunens nettside. 

«I løpet av denne tiden vil Blue Lagoon nøye overvåke den seismiske utviklingen og revurdere situasjonen etter behov».

I en uttalelse til reisetidskriftet Travel + Leisure bekrefter en talsperson stengningen av Den blå lagune.

– Vi har kontaktet alle gjester med en bekreftet reservasjon til og med 15. november, sier en talsperson blant annet.

Kan gå raskt

– Full refusjon vil bli utstedt til alle berørte bestillinger, og vi hjelper våre gjester så godt vi kan med å finne alternative overnattingssteder, sier Den blå lagunens talsperson.

For å sikre situasjonen for besøkende og lokalbefolkningen har Islands sivilforsvar opprettet en evakueringsplan, ifølge Iceland Monitor. Den legger blant annet til rette for at folk kan komme seg ut av en faresituasjon så raskt som mulig.

Professor i vulkanologi og bergvitenskap ved Islands Universitet, Þorvaldur Þórðarson, sier til Iceland Monitor at tid er avgjørende om ting går galt raskt.

– Blir det et utbrudd i dette området havner vi ganske raskt i en ganske vanskelig situasjon, forklarer han.

– Vi kan forvente relativt høy aktivitet i starten av et utbrudd. Da vil det trolig dannes et såkalt lavafelt som kan strømme veldig raskt. Dette er som regel kraftigst i begynnelsen av et utbruddet.

Ingen reiserestriksjoner

Þorvaldsson legger til at selv om dette bare er «et scenario» er det viktig å tenke i verste fall.

– Vi kan få en situasjon som gir oss veldig lite tid til å reagere. Derfor oppfordrer jeg folk til å ha det i bakhodet og iverksette tiltak deretter, sier Þórðarson. 

– Ikke tenk på det som et spørsmål om dager, men et spørsmål om timer, konkluderer han.

Det islandske sivilforsvaret sier til BBC at samfunnene rundt utbruddssonen vil ha en og en halv dags varsel til å evakuere og understreker at om det blir et utbrudd vil det på ingen måte kunne sammenlignes med utbruddet i 2010 , som stengte luftrommet over Island i flere dager.

Foreløpig ser de mange jordskjelvene ut til å være isolert til kun halvøya. Foreløpig foreligger det ingen reiserestriksjoner, og turoperasjonene fungerer som normalt. 

Om du har reiseplaner til Island i løpet av de neste dagene bør du sjekke med overnattingsstedet og eventuelle planlagte utflukter for å sikre at ting går som planlagt. ©