Arkeologer i utgravningsområdet Karahan Tepe i Tyrkia ikke langt fra det populære turistområdet Kappadokia er vant til å finne dyrestatuer, men nå har de funnet verdens eldste menneskestatue, som er spesielt imponerende

Imponerende fallos

Menneskestatue har de datert til å være rundt 11 400 år gammel. Det gjør den til verdens eldste, ifølge bladet Historie.

Statuen er hele 2,3 meter høy, og til tross for alderen er det mulig å se tydelige detaljer som hår og skjegg. 

Det mest iøynefallende er imidlertid den kraftig erigerte penisen mellom beina, som statuen holder med begge hender. Denne detaljen har fått arkeologene til å tro at det kan dreie seg om en statue av en fruktbarhetsgud i menneskeskikkelse. Fallossymbolet forbindes nemlig oftest med fruktbarhetsguder.

Karahan Tepe ligger bare 46 kilometer fra det langt mer berømte Göbekli Tepe, der arkeologene blant annet har funnet verdens eldste megalitter, som er store menneskeskapte steinmonumenter.

Flere spennende funn

Karatan Tepe er imidlertid nesten like gammelt som Göbekli Tepe og ble sannsynligvis brukt av de samme jeger- og samlersamfunnene som Göbekli Tepe. 

De siste årenes utgravninger har ført til flere imponerende funn, men menneskestatuen er utvilsomt det største arkeologiske funnet som noensinne er gjort her.

I stilen minner statuen om den såkalte «Urfa-mannen» – en rundt 9000 år gammel statue som også er funnet i dagens Tyrkia. Den har imidlertid verken hår eller skjegg slik som statuen fra Karahan Tepe. Mens «Urfa-mannens» øyne var laget av svart stein, er den nye statuens øyne hugget direkte inn i steinen.

I tillegg til menneskestatuen fant arkeologene også to dyrestatuer i nærheten, én som forestilte et villsvin, og én som forestilte en fugl.

Villsvinstatuen viste seg å ha rester av farge, noe som gjør den til den eldste fargede statuen arkeologene kjenner til. ©