Nylig annonserte Saudi-Arabia en attraksjon som i tillegg til etableringen av flyselskapet Riyadh Air, nye flyplasser og et større antall hoteller, feriesteder og opplevelser over en årrekke skal få flere turister til landet.

Under frysepunktet

Alt dette skal bidra til landets mål om å bli mindre avhengige av oljeinntekter.

De fleste vil nok forbinde Saudi-Arabia mer med sol og varme enn kulde, frost og vintersport. Det hindrer imidlertid ikke landet i å etablere et skianlegg kalt Trojena i fjellene i Tabuk-provinsen, hvor det ellers er ørken.

Trojena skal knyttes til «fremtidsbyen» Neom, der nye og grønne teknologier legges til grunn i planleggingen. Størstedelen av Neom forventes bygget mot slutten av 2030-tallet, men alpinanlegget skal stå ferdig om få år. Byggearbeidene har startet og det forventes at Trojena vil kunne ta imot gjester i slutten av 2026 eller tidlig i 2027.

Generelt høye temperaturer i landet gjør imidlertid at du kun kan stå på ski tre måneder i året. Det er først om vinteren at temperaturen i fjellene når under frysepunktet, noe som gjør det mulig å lage og vedlikeholde kunstsnøen som kreves.

Egen landsby

I tillegg til 36 kilometer med skiløyper skal området bygges slik at besøkende vil kunne drive med vannsport eller sykle i terrenget resten av året. Det skal blant annet bygges en stor kunstig innsjø hvor du kan kjøle deg ned i de varme sommermånedene, ifølge nettstedet Euronews Travel.

Saudi-Arabia forventer at området også vil omfatte 42 mål med butikker, restauranter og annet, samt et amfiteater med 3000 sitteplasser, og mer enn 3600 hotellrom og leiligheter for overnatting, knyttet til over hundre ulike aktiviteter.

Utbyggerne forventer at Trojena vil tiltrekke seg rundt 700 000 turister i året innen 2030, som vil skape rundt 10 000 arbeidsplasser. 7000 mennesker forventes å bo permanent i den tilhørende byen, som også skal bygges i løpet av de neste årene.

I første omgang vil det hovedsakelig være saudiarabere som kommer på besøk, men etter 2030 er det ventet at opptil 60 prosent av turistene vil være fra andre land.

Anlegg av denne typen er ikke noe nytt i denne delen av er verden. I Ski Dubai i Mall of the Emirates kan du også stå på ski. ©