Kasakstan gjorde det med Astana 1997, Nigeria med Abaja 1991 og Brasil med Brasilia 1960. De byttet ut hovedstaden med en noe mer trendy og – ifølge initiativtakerne – mer praktisk hovedstad.
For eliten
Mount Hampden nordøst for Harare er planlagt som stedet for det nye nasjonale parlamentet, sentralbankens hovedkvarter, høyesterett samt auksjonshus for omsetting av mineraler, en børs, et presidentpalass og luksusvillaer.
Denne nye «cyberbyen» er beregnet å koste mer enn 600 milliarder kroner.
– Mount Hampden blir nye Harare, sier milliardæren Shaji Ul Mulk.
Han er hovedpersonen bak flyttingen, og investerer over fem milliarder kroner av egne penger i prosjektet – i første omgang.
Harare er en by full av groper der søppel sjelden samles inn. Strømmen er mer av enn på, og mange forsteder har ikke hatt innlagt vann på flere år. Mindre enn 40 prosent av næringsbyggene er utleid, og sentrum er overfylt med gateselgere.
– Den planlagte nye hovedstaden reflekterer at eliten ikke ønsker å se all skitten og fattigdommen, sier Stephen Chan, professor i verdenspolitikk ved School of Oriental and African Studies i London til Bloomberg.
Skjør økonomi
I 2005 ryddet Zimbabwes ledere slummen i et program kalt Operasjon Murambatsvina, som betyr «flytt søppelet» på Shona-språket, og fordrev 2,4 millioner mennesker. Nå vil de altså flytte hovedstaden helt.
Kritikere sier at dette er Zimbabwes president Emmerson Mnangagwas siste forsøk på å gjenopplive en nasjonal økonomi på kanten av kollaps.
Så langt har han hatt liten suksess.
Økonomien er skjør, med en kronisk mangel på utenlandsk valuta. Det gjør det vanskelig for store byggeprosjekter å komme videre. Zimbabwes valuta har stupt, rentene er de høyeste i verden og den årlige inflasjonen på 244 prosent. ©