Solen har lagt Lübeck i et rosa sensommerlys da jeg med en viss ærefrykt begir meg over brosteinen inn i gamlebyen, over Lindenplatz forbi den ikoniske byporten Holstentor.
Selv på mine hjemtrakter i Nord-Norge hadde jeg hørt om hanseatenes lange fangarmer – og deres hovedsete Lübeck.
Derav ærefrykten, både for byens omfangsrike historie, men aller mest den betydningen Lübeck og hanseatene en gang hadde – helt opp til Barentshavet.
Marsipan i Lübeck
Noe nærmere vår tid, for rundt 200 siden, åpnet Café Niederegger i hjertet av Lübecks gamleby – på UNESCOs verdensarvliste siden 1987.
Marsipan hadde vært en kjent søtsak i over tusen år. Noen hevder den opprinnelig oppsto i Persia, og deretter spredt rundt i verden av tyrkerne, men trolig har den aner i mer nærliggende land. Både Ungarn og Italia har tatt hevd på opprinnelseshistorien.
Det spilte nok mindre rolle for kakemakeren Johann Georg Niederegger da han i 1806 grunnla Niederegger og med det bidro til å flytte tyngdepunktet for marsipan som delikatesse til Nord-Europa.
– Han skjønte vel ikke helt rekkevidden av hva han dro igang, sier Eva Mura, som guider meg gjennom Lübecks spesielle historie knyttet til den karakteristiske søtsaken.
Vi befinner oss da på kafeen Johann Georg etablerte, som med sine 200 år både er blant Lübecks historiske institusjoner, og et av dens mest populære stoppesteder.
Niederegger er et sted folk bare må besøke når de er i byen – om de er tyskere eller nordmenn.
Marsipan er som et Lübeck i konsentrert form. For uinnvidde en enkel godsak på impulshylla ved kassa på supermarkedet.
For kjennere et stykke matkunst.
Norsk fisk i hansabyen
En gang var marsipan en godsak forbeholdt de få, sågar ble den en periode fremstilt av apotekere, og brukt som middel mot søvnløshet. Så utviklet den seg til luksusvare, også i Lübeck – i sin tid en av de mektigste og rikeste byene i denne delen av Europa.