Veggen av mennesker ned mot Tanji-stranden tre mil vest for Gambias hovedstad Banjul virker ugjennomtrengelig. Det kjøpes og selges heftig hele veien fra den hullete hovedveien ned til havet i en øredøvende, fargesprakende kakofoni.

«Midt i denne operaen av menneskelig aktivitet skrider Ida Cham langsomt, men bestemt frem i all sin fargerike prakt mellom de enkle salgsbodene.»

I strandkanten losses det fisk på tradisjonelt vis fra de tungt lastede fiskebåtene. Senete, unge kvinner og menn løper barbeinte mellom dhowene og stranda, med store og små plastbøtter fylt til randen med fisk, som de bærer på hodene sine i et tilsynelatende evig pulserende, kaotisk system.

Midt i denne operaen av menneskelig aktivitet skrider Ida Cham langsomt, men bestemt frem i all sin fargerike prakt. Hun vet hva hun skal ha, og vurderer nøye hver grønnsak og hver fisk før hun bestemmer seg.

– Det er nesten alltid kvinnene som handler og forhandler, forklarer Ida idet hun velger seg ut en glinsende barrakuda som hun senere skal lære oss å tilberede.

– Gutta har ikke peiling!

TRANSPORT: ingen kan som afrikanske kvinner balansere hva det måtte være på hodet.

Kunnskap via magen

Med utdannelse fra blant annet Storbritannia gjorde Ida Cham stor suksess i Gambias reiseliv, inntil hun en dag valgte å gå sin egen vei. Da hadde hun i flere år invitert venner fra utlandet hjem til seg for å lage mat sammen med dem.

– De fortalte meg at det gjorde oppholdet langt mer interessant, forklarte hun da vi tilberedte maten under takskjegget ute på gårdsplassen hjemme hos henne.

De mange hyggelige tilbakemeldingene satte henne på ideen om å gjøre matvandringen og middagslagingen til et heltidsprosjekt.

På Tanji-markedet er hun et kjent syn, men det blir sjelden tid til småprat ut over prutingen. Alle de tusenvis av mennesker som sitter på huk og selger, som løper med fiskebøttene sine mellom havet og land, eller er ute etter å gjøre en god handel, er som små kogger i et finmasket maskineri som har holdt det gående slik siden tidenes morgen.

De har alle sin plass i det finmaskete spillet som utgjør det kjente Tanji-markedet.

Du kan ikke unngå å bli fascinert over intensiteten i det hele, i fargene, lukten og menneskene. For selv om de er konsentrerte og veldig inne i det de holder på med stop

per de gjerne opp for en prat – eller en uskyldig flørt.

– Det er helheten ved kokkekursene som folk finner fascinerende, sier Ida.

Etter å ha fulgt med henne hjem går det ikke lang tid før hun er i gang med maten som tilberedes i gryter over åpen ild.

I forkant er vi tildelt ulike gjøremål. Noen skreller grønnsaker, andre rensker og stamper chilipepper.

– For meg er kulturutvekslingen det viktigste, å bli kjent med nye mennesker, og gjøre dem kjent med Gambia, understreker Ida, som gjør mesteparten av kokkejobben selv.

Tiden var over

For noen år siden fikk lille Gambia uforholdsmessig mye plass i internasjonale medier. Det skyldes landets tidligere president Yahya Jammeh, som nektet å gi fra seg makten han lovmessig hadde mistet i valget som ble avholdt før jul det året.

I flere uker holdt landets innbyggere pusten. Valgets seierherre dro i landflyktighet til nabolandet Senegal, der han ble sverget inn som Gambias nye leder. Fortsatt nektet Jammeh å innse at hans tid var over, inntil noen trolig hvisket ham noen alvorsord i øret. At de omkringliggende landene sendte militære styrker mot hovedstaden Banjul kan også ha medvirket til at Jammeh tok med seg sin enorme formue i privatflyet og stakk.

– Hans tid var over, som en av de lokale guidene forklarte med et hjertesukk – vel vitende om at nestemann i «førersetet» neppe ville endre noe særlig fra eller til for den menige mann eller kvinne.

FARGERIKT: Det er et yrende liv på Tanji-markedet på Atlanterhavskysten, der alt handler om fisk.